Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België
Live shows
van

01


februari


- 2023 -
tot

04


februari


- 2023 -

Room With A View

Rone x (LA)HORDE Ballet national de Marseille


De dansvoorstelling Room With A View  van het collectief (LA)HORDE, onder leiding van het Ballet National de Marseille en de componist/muzikant Rone, wordt van 1 tot 4 februari 2023 voor het eerst in België vertoond in het Théâtre National Wallonie-Bruxelles. Deze voorstelling geeft het startschot van het nieuwe seizoen EXTRA 2023, een label dat de Franse hedendaagse creatie in België ondersteunt.


Klimaatcatastrofes, wereldwijde conflicten en de algemene ineenstorting van de beschaving geven Room With A View een spoorslag om nieuwe inspiratie te putten uit de schoonheid van de chaos en de acties van protestbewegingen voortvloeiend uit #MeToo, zoals de Chileense feministische hymnes.

Aan de hand van de oorlog van de verbeelding, uitvoerig beschreven door futurist Alain Damasio, krijgen we het verhaal te horen van de legitieme woede bij de huidige generaties. De vertelling wordt aangestuurd door het vlaggenschipcollectief (LA)HORDE en Rone, boegbeeld van de electroscène en sinds 2019 aan het hoofd van het Ballet national de Marseille.

Op het toneel valt de wereld uit elkaar. Rones geluidstexturen, live gemixt, worden geëvenaard door (LA)HORDEs esthetiek van geweld, polymorf, brutaal en diepzinnig. De dans is tegelijk rebellie en bevrijding, controle en onderdrukking, zelfs verkrachting en moord. De lichamen van de ongeveer twintig dansers stuiptrekken, vibreren en worstelen tot ze hun toevlucht zoeken in de massa. Het zijn gemeenschappen van feest en strijd, de enigen die in staat zijn om macht te manifesteren, in een dans geïnspireerd door hiphop en dicht aanleunend bij electrotrance.

In een postapocalyptisch decor, afwisselend gelokaliseerd in een ingestorte marmergroeve en het puin van verwoeste gebouwen, grijpt de pulsatie de dansers aan om woede en opstand tot uitbarsting te brengen. En vooral, om hoop te geven en het geweten wakker te schudden. De viering vindt plaats van lichaam tot lichaam om ”een verknoeide wereld” te herstellen. De meest stralende energie neemt plotseling een hoge vlucht.Kalender
- 20:15
- 20:15
- 20:15
- 20:15

Plaats
Grande salle
Théâtre National Wallonie-Bruxelles
Émile Jacqmainlaan 111-115
1000 Brussel

Meer informatie