Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België
Ideeëndebat / editie
op

02


juni


- 2023 -

De Nacht van de Ideeën: in gesprek met de onlinegeneraties

X Het Lycée Français Jean-Monnet, de Ecole européenne de Bruxelles IV in Laken en de vzw Les Ambassadeurs d’expression citoyenne


Op 2 juni 2023 komen een dertigtal jongeren uit drie Brusselse scholen samen in Reset (Brussel) voor een avond vol interviews, toespraken en debatten. Dit eerste deel van De Nacht van de Ideeën wordt gevolgd door een tweede deel op 8 juni en een derde op 27 juni.

Studenten van het Lycée Français Jean-Monnet en de Ecole européenne de Bruxelles IV in Laken zullen samen met de Belgische vzw Les Ambassadeurs d’expression citoyenne debatteren, vragen stellen en experts interviewen om van gedachten te wisselen over de nieuwe technologieën en de rol die ze spelen in de uitdagingen van vandaag.

Welke thema's komen er zoal aan bod? Een kort overzicht: Zal technologie onze problemen oplossen of verergeren? Hoe kunnen we de negatieve aanpak van technologie in vraag stellen en naar een positieve aanpak toewerken? Hoe kunnen we de nieuwe technologieën gebruiken om het milieu te beschermen? Kunnen we kunstmatige intelligentie in dienst stellen van de 'verbeterde mens'? Wat mogen we verwachten van het transhumanisme? Is verbeelding een vorm van verslaving?

In samenwerking met Margaux de Ré, afgevaardigde van het Franstalige parlement van Brussel en oprichtster van een bedrijf dat actief is in digitale ontwikkeling en mobiliteit, en Nathanaël Ackerman, directeur van AI4BELGIUM, Digital Mind for Belgium en expert in kunstmatige intelligentie en innovatie bij de FOD Beleid & Ondersteuning.


PRAKTISCHE INFO

Gratis evenement, inschrijven is niet nodig.
Datum: vrijdag 2 juni 2023
Tijdstip: 18.30u tot 22u
Locatie: RESET
De Lignestraat 8, 1000 Brussel


DE NACHT VAN DE IDEEËN 2023 IN BELGIË

De Nacht van de Ideeën is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een niet te missen evenement waar de deelnemers ideeën kunnen uitwisselen en kunnen debatteren over uiteenlopende onderwerpen, zoals wetenschap, filosofie, politiek en kunst. Dit forum voor ontmoetingen en debatten vindt wereldwijd plaats en biedt een platform voor open discussies en transdisciplinaire uitwisselingen. Voor deze achtste editie koos het Institut Français het ambitieuze thema 'Plus?'. De deelnemers zullen zich buigen over de winning van grondstoffen, productie en consumptie en over de grote uitdagingen van de demografische ontwikkelingen en onze prestatiecultuur.

Op initiatief van de Franse ambassade in België worden in België drie avonden georganiseerd op 2, 8 en 27 juni. De ambassade heeft er bewust voor gekozen om het evenement volledig in handen te geven van de jongere generaties uit België en Frankrijk en hen de thema's van deze Nacht van de Ideeën te laten bepalen. We stappen af van een verticale top-downbenadering en laten de jongeren een centrale plaats innemen.