Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België
Ideeëndebat / editie
op

08


juni


- 2023 -

De Nacht van de Ideeën: de 'gevoeligheidscrisis' die we doormaken

X SPEAP


De studenten van de masteropleiding SPEAP, opgericht door Bruno Latour, zijn de gastcuratoren van de tweede Nacht van de Ideeën op 8 juni in de ARBA, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel. De experimentele aanpak van dit programma van Sciences Po combineert kunst en wetenschap om belangrijke maatschappelijke uitdagingen te analyseren en zo het politieke besluitvormingsproces te verrijken.

Voor dit collectieve, interdisciplinaire project stelt een groep van 11 kunstenaars en niet-kunstenaars (regisseurs, scenaristen, ingenieurs, schrijvers, architecten, choreografen en musici) de 'gevoeligheidscrisis' in vraag. Ze buigen zich over de vraag hoe we ons leven opnieuw kunnen vormgeven om van 'meer' naar 'beter' te gaan, van kwantiteit naar kwaliteit.

Op deze gespreksavond verzorgen de gastkunstenaars en -onderzoekers een lezing, een rondetafelgesprek en tal van workshops (wandelingen, schrijven, lezingen, performances en fysieke workshops). Tijdens de workshops gaan de deelnemers praktisch aan de slag met de thema's omtrent de gevoeligheidscrisis, de aandacht voor al wat leeft en de relaties tussen mensen en niet-mensen.


PRAKTISCHE INFO

Gratis evenement, inschrijven is niet nodig.
Datum: donderdag 8 juni 2023
Tijdstip: 18u tot 23u
Locatie: ARBA, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel, Brusselse kunsthogeschool - Zuidstraat 144, 1000 Brussel


DE NACHT VAN DE IDEEËN 2023 IN BELGIË

De Nacht van de Ideeën is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een niet te missen evenement waar de deelnemers ideeën kunnen uitwisselen en kunnen debatteren over uiteenlopende onderwerpen, zoals wetenschap, filosofie, politiek en kunst. Dit forum voor ontmoetingen en debatten vindt wereldwijd plaats en biedt een platform voor open discussies en transdisciplinaire uitwisselingen. Voor deze achtste editie koos het Institut Français het ambitieuze thema 'Plus?'. De deelnemers zullen zich buigen over de winning van grondstoffen, productie en consumptie en over de grote uitdagingen van de demografische ontwikkelingen en onze prestatiecultuur.

Op initiatief van de Franse ambassade in België worden in België drie avonden georganiseerd op 2, 8 en 27 juni. De ambassade heeft er bewust voor gekozen om het evenement volledig in handen te geven van de jongere generaties uit België en Frankrijk en hen de thema's van deze Nacht van de Ideeën te laten bepalen. We stappen af van een verticale top-downbenadering en laten de jongeren een centrale plaats innemen.