Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België
Ideeëndebat / editie
van

13


september


- 2021 -
tot

19


december


- 2021 -

Een Franse stripballon daalt neer in België


Levensverhalen, documentaires, polar of science fiction ... het stripverhaal is een medium dat alle genres omarmt. Iedereen vindt wel een album naar zijn smaak, want jaarlijks worden er 5000 titels gepubliceerd door 400 uitgevers. De sector van het stripverhaal is volop in expansie, vooral de segmenten jongerenstrips en manga doen het behoorlijk goed. Dat blijkt uit een overzicht dat het Centre national du livre publiceerde in juni 2021. Klik hier voor het overzicht. 43% van de Fransen is fan van strips en 77% van de kinderen jonger dan 15 jaar leest regelmatig een stripverhaal.

Belgische auteurs die in Frankrijk wonen, jonge Franse studenten aan de Waalse of Vlaamse kunstscholen ... Al sinds het succes van Robbedoes en Hergé die aan beide kanten van de grens heel wat talent hebben doen opborrelen, is culturele mix een vaste traditie van het Frans-Belgische stripverhaal.

De creativiteit van de striptekenaars toont de internationale invloed op de verhalen. Zeer in trek vandaag is de manga - of manfra als het gaat om een Franstalig verhaal. De auteurs brengen comics over onze streken of de Verenigde Staten, maar blazen ook de Amerikaanse helden nieuw leven in.

Glénat bijvoorbeeld pakt uit met originele creaties rond de Disney-figuren. Tegelijk kunnen de Franse succesreeksen - Asterix, Lucky Luke en Mortelle Adèle - nog altijd rekenen op een groot lezerspubliek. De creativiteit van de auteurs leidt tot one-shot albums of nieuwe reeksen die dynamiek brengen in de uitgeverswereld en verschillende thema's behandelen. Documentaire strips met boeiende en fascinerende biografieën van historische of hedendaagse figuren trekken weer nieuwe lezers aan.

Het digitale aanbod is sterk ontwikkeld - meer dan 40 000 titels zijn beschikbaar op lees- of aankoopplatformen - maar nog niet erg bekend. Het trekt vooral adolescenten en jongvolwassenen aan, bijvoorbeeld met de ontwikkeling van webtoons en de vertaling van tal van Aziatische titels die de Franse tekenaars inspireren tot dit nieuwe format.

De creativiteit van de digitale strip vertaalt zich ook in innoverende werken: interactief leesparcours of verhalen bedacht voor Instagram, beelden in augmented reality of polymorfe tekeningen die het midden houden tussen strips en videogames ... De lezer wordt keer op keer aangenaam verrast.

Geen wonder dus dat de Franse minister van Cultuur 2020 uitriep tot 'het jaar van de strip', een
initiatief dat in 2021 wordt verlengd. In dat kader wil de Franse Ambassade in België verschillende evenementen organiseren rond de negende kunst: performances, een tentoonstelling en ontmoetingen met professionele tekenaars.

Het programma ontdekt u hier:

Zaterdag 25 september 2021 in het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal in Brussel: Lyon BD en de helden van de Belgische strip revisited!
Met:
- Grote Frans-Belgische workshops striptekenen met auteur Alexis Nesme ('Donjon Parade', 'Mickey') en Yuio.
- Battle–BD en tekenuitdagingen in de zalen van het museum!
- Een gesprek tussen Marie Avril en Emilie Plateau.
- Strip- en gastronomische ontmoeting met Guillaume Long ('A boire et à manger') en een chef-kok.
- Van 18 tot 19u30 worden de professionals van de boekenwereld ook uitgenodigd op een afterwork met geïllustreerde DJ set.

Tentoonstelling Machines à Bulles van 15 tot 17 oktober 2021 te Brussel
Van tekenvak tot pixel vinden striptekenaars steeds nieuwe verhaalvormen uit, spelend met de codes van het sequentiële verhaal. De tentoonstelling 'Machines à Bulles' van het Institut Français laat u kennismaken met een selectie van werken die deze nieuwe leesbeleving -, de rijkdom en bijzonderheid van de Franse creatie - illustreren.

Info: https://francebelgiqueculture.com/reseau/exposition-machines-a-bulles.htm

Tentoonstelling Machines à Bulles van 18 oktober tot 3 december 2021 - Alliance française de Bruxelles-Europe te Brussel

Info: https://francebelgiqueculture.com/creation/exposition-machines-a-bulles-a-l_alliance-francaise-de-bruxelles-europe.htm


Tentoonstelling Machines à Bulles van 7 tot 20 december 2021 - Lycée français Jean-Monnet te Brussel


Focus op de illustratice van de affiche, Maurane Mazars

Maurane Mazars is striptekenaar.

Ze studeert eerst aan de École Estienne waar ze de Prix Coup de Cœur van de Trophée Presse Citron 2011 behaalt en verhuist dan naar Genève om er illustratie en striptekenen te studeren aan de Haute École d’Art et de Design (HEAD). Daar behaalt ze in 2015 een bachelor in de visuele communicatie, optie beeld en verhaal.

Aan de Haute école des arts du Rhin volgt ze nog een master in de illustratie. Ze tekent er haar eerste strip Acouphènes die in 2015 de Prix de la Jeune Bande Dessinée van het kanton Genève wint en in 2018 wordt uitgegeven door uitgeverij AGPI.

Haar afstudeerproject voor de Haute école des arts du Rhin handelt over een jonge Duitse danser aan het eind van de jaren 50. Thema's zoals racisme, homoseksualiteit en 'commercialisering' van de kunst komen aan bod. Dat project levert haar in 2018 de Prix Raymond Leblanc de la jeune création op en wordt in 2020 uitgegeven bij uitgeverij Lombard onder de titel Tanz!. Het album wordt in verschillende media gunstig onthaald en wordt op de Fauves d'Angoulême 2021 bekroond met de Prix Révélation.

> Van 10 september tot 10 oktober 2021 kunt u 'Tanz!' ontdekken op een tentoonstelling in galerij Anspach, georganiseerd in het kader van het Stripfeest. Ook de auteur is aanwezig voor een ontmoeting en een handtekeningensessie.