Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België
Ideeëndebat / editie
op

20


mei


- 2019 -

Een reflectieavond over de plaats van de literatuur in het licht van de klimaatnood, in het gezelschap van Emmanuelle Pagano (Frans auteur, winnaar in 2018 van de Prijs voor ecologische romans voor Sauf riverains) en Véronique Bergen (romanschrijver, dichter, filosoof en lid van de Académie royale de langue et de littérature françaises de Belgique).

Passa Porta wil met u nadenken over deze (on)relevante vraag die niet te vermijden is: wat is in de context van een klimaatnoodtoestand het nut van literatuur, lezen, fictie?

Enkele maanden geleden schreven zeven Franstalige studenten, Harold Fitch Boribon, Piero Amand, Youna Marette, Théo Raevens, Zoé Dubois, Léa Dechambre en Arthur Lambert, het Manifeste de la Génération Climat. Een korte maar dichte tekst, die oproept tot een radicale paradigmaverschuiving die geen vertraging oploopt.

Dit sterke ideologische programma brengt ons terug naar een concrete, tastbare en onmiskenbare breuk met de waarden van vorige generaties. Wat kan fictie, afgezien van greenwashing, nog meer doen met het oog op de echte ramp die de natuur op alle niveaus heeft doorstaan? Welke macht hebben schrijvers nog over in deze noodsituatie?
Zijn de tijd van het schrijven, de stilte van de schepping en de vruchtbaarheid van de verbeelding nog verenigbaar met het begin van de 21e eeuw, dat rijmt op versnelling, bewusteloosheid en vernietiging? Zijn boeken nog steeds geprivilegieerde plaatsen van verzet, van een volwassen en diepgaande reflectie, in staat om de lijnen concreet te laten bewegen? Dat zijn de vragen die centraal staan in dit ongekende debat.