Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België

Campus France België


Bent u van plan om uw hoger onderwijs in Frankrijk te volgen?
Bent u op zoek naar informatie over Franse instellingen voor hoger onderwijs en registratieprocedures?

Campus France België is er om u te helpen bij uw onderzoek en procedures.

Campus France is het Franse agentschap voor de bevordering van hoger onderwijs, gastvrijheid en internationale mobiliteit. Campus France België heeft een ontvangst- en informatieruimte geopend binnen de Alliance Française Bruxelles-Europe en verwelkomt u iedere maandag en donderdag van 14.30 tot 17.00 uur, op afspraak.

Campus France België
In de lokalen van de Alliance Française Bruxelles-Europe (op afspraak)
Kunstlaan 46 - 1000 Brussel

Wilt u vertegenwoordigers van Franse instellingen ontmoeten?
Ieder jaar, in januari, organiseert de Franse ambassade in België, in samenwerking met het Lycée Français Jean-Monnet in Brussel en de Frans-Belgische Kamer van Koophandel en Industrie, het Campus France Etudes et Carrières- salon.

Het doel van dit evenement is om Franse en internationale scholieren uit het secundair onderwijs en hun gezinnen te informeren en een zestigtal Franse instellingen voor hoger onderwijs de mogelijkheid te bieden om dit grote Franstalige publiek, dat bijzonder geïnteresseerd is in mobiliteit in Frankrijk, te ontmoeten.

>> Klik hier voor meer info over het Campus France Etudes et Carrières- salon <<

Nuttige links
- ONISEP, nationale en regionale informatie over jobs en opleiding in Frankrijk
- L'Etudiant, directory van opleidingen, ranglijsten en oriëntatiebestanden


Kiezen voor Frankrijk
10 goede reden om in Frankrijk te studeren
10 goede reden om onderzoek te doen in Frankrijk
Informatie over de inschrijvingen in het hoger onderwijs in Frankrijk
Waarom Frankrijk kiezen voor uw hogere studies?

Vind de juiste informatie


Beroepsopleidingen, cursussen aan de universiteit of aan de "Grandes Ecoles": het Franse hoger onderwijs biedt een breed scala aan studiemogelijkheden met bijna 3900 openbare of privé instellingen verdeeld in:

- Gemeenschappen van universiteiten en instellingen
- Universiteiten en soortgelijke instellingen
- Doctoraatsscholen
- Ingenieursscholen
- Handels- en managementscholen
- Kunst- en architectuurscholen
- Privéscholen en -instituten in alle studierichtingen

Om de opleiding te vinden die overeenstemt met uw project, raadpleegt u de verschillende catalogi die door Campus France worden aangeboden. U kunt zoeken op een trefwoord en/of op een geografisch gebied.

Studeren in Frankrijk: hoe kan men zich aanmelden?


In het kader van de individuele mobiliteit

Elke instelling stelt haar eigen toelatingscriteria vast, afhankelijk van de voorgeschiedenis van de student en de vereisten van de geplande opleiding. Alleen de gastinstelling kan beslissen om een aanvrager al dan niet te aanvaarden.

U wenst zich voor het eerste jaar aan te melden:
- U bent een Europees student (uit de Europese Economische Ruimte): aanvragen gebeuren via het Parcoursup-portaal. Dit is het nationale platform dat door het ministerie online is gezet voor toelating tot het hoger onderwijs (selectieve en niet-selectieve cursussen).

Inschrijvingen en wensen op www.parcoursup.fr

- Indien u een geen Europees student bent met een Frans of Europees einddiploma (Bac): aanvragen ook indienen via het portaal van Parcoursup.

- U bent een niet-Europees student met een Europees diploma ( CESS-type) of een niet-Europees diploma: u dient zich aan te melden via de procedure "Demande d'Admission Préalable" (DAP).

U moet het voorafgaand aanvraagdossier indienen tijdens het jaar voorafgaand aan het academiejaar waarin u wil starten. U kunt het dossier online verkrijgen op de website van het Ministère de lʼEnseignement supérieur, de la Recherche et de lʼInnovation. De aanvragen moeten worden ingediend bij de Service de Coopération et d'Action Culturelle van de Franse ambassade in België.

Wij nodigen u uit om vanaf september contact op te nemen met Campus France België.
 
Vanaf het tweede jaar
Alle kandidaten (Europese en niet-Europese) worden verzocht rechtstreeks contact op te nemen met de gekozen instelling(en) om de selectieprocedures en tijdschema's te kennen.

Herinnering voor niet-Europese studenten die in België wonen: de procedure "studeren in Frankrijk" is niet van toepassing in België. U moet rechtstreeks contact opnemen met de instelling. Als u in een land buiten de Europese Unie woont, moet u contact opnemen met de Franse ambassade in uw land om te weten te komen welke procedures u moet volgen.

Meer informatie over de aanvraagprocedures voor uw persoonlijke situatie, vindt u op de website van Campus France.


In het kader van een uitwisselingsprogramma

Uitwisselingsovereenkomsten (type ERASMUS)
Veel Belgische universiteiten hebben uitwisselingsovereenkomsten gesloten met Franse instellingen. Dit soort uitwisselingen laat toe om uw studie in Frankrijk te integreren in uw studie in België. De meeste studenten die een dergelijk programma volgen, zitten in hun derde of vierde studiejaar in België.

Om te weten te komen welke overeenkomsten gelden voor uw instelling, neemt u best contact op met de afdeling internationale betrekkingen van uw universiteit of hogeschool.

Het equivalent tussen Franse en buitenlandse diploma's


Er bestaat geen rechtsbeginsel van systematische gelijkwaardigheid tussen in het buitenland behaalde diploma's en Franse diploma's.

Hebt u een CESS (Certificat d'Enseignement Secondaire Supérieur) verkregen?
Volgens het Europees Verdrag van 1953 erkent de Franse instelling voor hoger onderwijs in principe een Belgisch diploma van algemeen secundair onderwijs, als het toegang geeft tot het hoger onderwijs in België.

Erkenning van een diploma hoger onderwijs
Alleen Franse universiteiten en Grandes Ecoles zijn bevoegd om buitenlandse diploma's uit het hoger onderwijs te erkennen. De erkenning van deze diploma's kan dus per instelling verschillen. Neem contact op met de Franse universiteit of hogeschool waar u zich rechtstreeks wilt inschrijven om een academische erkenning te verkrijgen.

Het ENIC-NARIC-centrum in Frankrijk kan een attest afgeven dat het niveau van een diploma certificeert dat in een buitenlands onderwijssysteem is behaald in vergelijking met het Franse systeem. Dit attest vormt op zich geen equivalent, maar sommige instellingen voor hoger onderwijs hebben het nodig. De procedure kost 70 euro per dossier.

Het Europese ENIC-NARIC netwerk zal u ook toelaten om het aantal studiejaren in Frankrijk te laten certificeren in uw land.

Meer informatie vindt u op de website van ENIC NARIC.

Parcoursup


Parcoursup is het is het officiële studentenoriëntatieplatform van het ministerie van Hoger Onderwijs, Onderzoek en Innovatie.

Inschrijving op Parcoursup is verplicht voor alle aanvragen tot inschrijving in het eerste jaar van het hoger onderwijs voor zogenaamde selectieve en niet-selectieve cursussen.

Parcoursup beheert de wensen van toekomstige studenten in het Franse hoger onderwijs betreffende de plaats waar zij willen studeren en het betreft ook kandidaten met een Europese nationaliteit of niet-Europese studenten met een einddiploma (BAC) of een Europees einddiploma.

Kalender en interessante informatie op de website van Parcoursup

Een visum aanvragen


Voor studenten uit de Europese Economische Ruimte (EER)
Een studievisum is niet verplicht, maar u moet wel in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs.

Voor studenten van buiten de EER
Als u eenmaal bent toegelaten tot een instelling voor hoger onderwijs, bent u verplicht om een studentenvisum aan te vragen bij het Franse consulaat in Brussel.

Uw studies financieren


Ervoor kiezen om in Frankrijk te studeren betekent toegang hebben tot kwaliteitsvolle opleidingen. Het inschrijvingsgeld in de openbare Franse instellingen voor hoger onderwijs is relatief laag omdat de Franse staat een aanzienlijk deel van de opleidingskosten voor zijn rekening neemt. De werkelijke kosten van de studie liggen rond de €10.000 per jaar en per student.

Inschrijvingsgeld voor Franse en Europese studenten voor het academisch jaar 2019/20:
- 170 euro voor een Bachelor;
- 243 euro voor een Master;
- 380 euro voor een Doctoraatsjaar.

Inschrijvingsgeld voor niet-Europese studenten voor het academiejaar 2019/20:
Voor een eerste inschrijving in het Franse hoger onderwijs, zullen de niet-Europese studenten volgende inschrijvingsgelden betalen :
- 2 770 euro  voor een Bachelor;
- 3 770 euro voor een Master;
- 3 770 euro voor een Doctoraatsjaar.

Financiële hulp

• CROUS-beurzen
Voor meer informatie over de mogelijkheden voor studiebeurzen kan u bij aankomst in Frankrijk contact opnemen met het "Centre régional des œuvres universitaires et scolaires de Paris" (CROUS) van uw academie. De CROUS is de openbare dienst voor het studentenleven. Haar missie is het bevorderen van de verbetering van de leef- en studieomstandigheden van studenten.


Klik hier voor meer info: www.etudiant.gouv.fr


• Beurzen op basis van sociale criteria
De beursaanvraag (en de aanvraag voor verblijf op de universitaire campus) is in te dienen op basis van een "Dossier Social Etudiant" (DSE), een studentendossier. Er is een eenmalige online procedure via messervices.etudiant.gouv.fr

Onderdanen van een land van de Europese Unie kunnen - onder bepaalde voorwaarden - na een jaar aanwezigheid op Frans grondgebied in aanmerking komen voor een beurs.


• Hulp bij huisvesting
Neem contact op met de CAF (Caisse d'allocations familiales), het kinderbijslagfonds van het departement waar u in Frankrijk woont om financiële steun te krijgen voor uw huisvesting. Deze hulp is mogelijk vanaf het eerste studiejaar. De stappen moeten worden genomen met de CAF waarvan de betreffende accommodatie afhankelijk is.


Klik hier voor meer info: www.caf.fr