Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België

Praktische informatie over studeren in België


Wenst u in België te studeren?

U vindt alle nodige informatie over de gelijkwaardigheid van diploma’s, de financiering van uw studies, het zoeken naar een verblijf en de organisatie van het hoger onderwijs in België op de website van het Consulaat.

Directe link naar de website van het Franse consulaat in België

Medische en paramedische studies in België


Decreet van 16 juni 2006 inzake het aantal studenten in bepaalde bacheloropleidingen in het hoger onderwijs.

Dit decreet regelt het aantal studenten in 5 studierichtingen van  het eerste jaar medische en paramedische studies.

Lijst van de 5 studierichtingen:
- Bachelor of Science in de Kinesitherapie en Revalidatiewetenschappen;
- Bachelor of Science in de Diergeneeskunde;
- Bachelor of Science in de Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, studierichting Logopedie (equivalent "orthophonie" in Frankrijk)
- Bachelor of Science in de Geneeskunde: opgelet, toelatingsexamen vanaf september 2017 – zie onder
- Bachelor of Science in de Tandheelkunde: opgelet, toelatingsexamen vanaf september 2017 – zie onder

Quotas
- 30 % niet-ingezeten studenten voor: Bachelor of Science in de Kinesitherapie en Revalidatiewetenschappen, Bachelor of Science in de Diergeneeskunde, Bachelor of Science in de Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, Bachelor of Science in de Geneeskunde, Bachelor of Science in de Tandheelkunde.
- 20 % van de niet-ingezeten studenten voor: Bachelor of Science in de Diergeneeskunde.
De klassieke inschrijvingsprocedure is van toepassing voor alle andere studierichtingen.


Indien de student geen resident is volgens de beschrijving van het decreet (zie onder):

Casus 1 – voor studenten KinesitherapieLogopedie en Dierengeneeskunde:
Zijn/haar dossier zal door loting worden getrokken volgens de bovenstaande quota's. Anderzijds komt een ingezeten student(e) in de zin van het decreet niet in aanmerking voor de loting.

Casus 2 – voor studenten Geneeskunde en Tandheelkunde:
Ze worden gerangschikt volgens de resultaten van het toelatingsexamen (zie hieronder) en de certificaten worden aan hen uitgereikt in de volgorde van deze rangschikking tot ze de drempel van 30% van het totale aantal certificaten bereiken.
Anderzijds komt een ingezeten student(e) in de zin van het decreet niet in aanmerking voor deze rangschikking en krijgt hij/zij toegang tot de studie als hij het examen slaagt.


Per ingezetene student in de zin van het decreet wordt verstaan dat het om een student(e) gaat die bij zijn/haar inschrijving in een instelling voor hoger onderwijs het bewijs levert dat hij of zij zijn of haar hoofdverblijf in België heeft en dat hij of zij voldoet aan een van de volgende voorwaarden:

1. Heeft zijn/haar hoofdverblijfplaats in België sedert minstens 15 maanden en hij/zij heeft een ononderbroken professionele activiteit van meer dan 20 uur per week.
2. Heeft zijn/haar hoofdverblijfplaats in België sedert minstens 3 jaar
3. Een vader/moeder/wettelijke voogd of echtgeno(o)t(e) hebben die minstens 6 maanden in België werkt onder de voorwaarden van punt 1.


Inschrijving
De aanvraag tot inschrijving voor deze studierichtingen gebeurt tussen eind juni en eind augustus.
Het is raadzaam om contact op te nemen met de universiteit waar de student(e) zich wil inschrijven om de exacte data te weten te komen.

Voor bovengenoemde studierichtingen kan de student(e) zich slechts bij één instelling per studiejaar aanmelden.

BELANGRIJK: De student(e) moet ook een aanvraag indienen voor de homologatie van zijn/haar Frans baccalaureaat bij de Dienst voor Gelijkstelling van de Fédération Wallonie Bruxelles voor 15 juli: zie rubriek "Studeren in België".



De studies Geneeskunde en Tandheelkunde

Bent u van plan om Geneeskunde of Tandheelkunde te studeren in de Franse Gemeenschap van België? Opgelet, de modaliteiten voor toegang tot deze studies zijn gewijzigd in 2017. Om u in te schrijven voor een bacheloropleiding in de medische of tandheelkundige wetenschappen moet je een toelatingsexamen afleggen.

Waarom een toelatingsexamen?
In België duurt de medische basisopleiding 6 jaar en bestaat uit een Bachelordiploma (gelijkwaardig aan de Franse licentie) en een Masterdiploma, dat leidt tot het medisch diploma. Dit programma moet dan verplicht worden ingevuld door een Master of specialisatie (in algemene geneeskunde of een andere medische specialisatie) die toegang geeft tot het verkrijgen van een RIZIV-nummer (Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering) en tot een medische praktijk die wordt vergoed door de verplichte ziektekostenverzekering. De Belgische federale minister van Volksgezondheid heeft de toekenning van deze RIZIV-nummers aan studenten in de loop van hun studies afhankelijk gemaakt van de invoering van een filter in de vorm van een toelatingsexamen dat in de toekomst een zekere overeenstemming moet toelaten tussen het aantal afgestudeerde studenten in Geneeskunde en Tandheelkunde en de quota van de RIZIV-nummers die door de federale overheid zijn vastgelegd.

Op 29 maart 2017 heeft het Parlement van de Franse Gemeenschap een decreet aangenomen dat vanaf het begin van het academiejaar 2017-2018 de verplichting vastlegt om dit toelatingsexamen af te leggen en de modaliteiten ervan specificeert.

Modaliteiten
Het examen wordt georganiseerd in de vorm van een schriftelijk examen dat uit twee delen bestaat en betrekking heeft op de volgende onderwerpen:

- Deel 1 - Kennis en begrip van wetenschappelijke vakken (biologie, chemie, natuurkunde en
wiskunde).

- Deel 2 - Communicatie en kritische analyse van informatie:
• Beoordeling van redenering, analyse, integratie, synthese, argumentatie, kritiek en conceptualisering vaardigheden;
• Beoordeling van het vermogen om te communiceren en om conflictsituaties of potentiële conflictsituaties waar te nemen;
• Evaluatie van het vermogen om de ethische dimensie van de te nemen beslissingen en de gevolgen ervan voor het individu en de samenleving waar te nemen;
• Beoordeling van het vermogen om empathie, mededogen, eerlijkheid en respect te tonen.

Het volledige gedetailleerde programma van het examen is beschreven in de bijlage bij het besluit van de regering van de Franse Gemeenschap van 19/4/2017 tot vaststelling van het gedetailleerde programma van het toelatingsexamen en het toelatingsexamen voor de bacheloropleiding geneeskundige wetenschappen en/of de bacheloropleiding tandheelkunde.

Het eerste deel van het examen bevat voorwaarden met betrekking tot de wetenschappelijke kennis. Voor het tweede deel moet de kandidaat een tekst over een medisch georiënteerd onderwerp kunnen begrijpen. Hij/zij moet de algemene betekenis van deze tekst kunnen begrijpen, maar ook een nauwkeurig en kritisch begrip van de verschillende elementen van de tekst kunnen aantonen. Dit deel evalueert ook verschillende belangrijke domeinen van de uitoefening van een gezondheidszorgberoep, in het bijzonder dat van een arts of een tandarts (communicatie, ethiek, empathie,...). Het meet de persoonlijke competenties die de intrinsieke kwaliteiten van de kandidaat aantonen. Alle vakken in deel 2 komen dus ofwel overeen met de basiskennis die de studenten aan

het begin van hun eerste jaar van de bacheloropleiding moeten kunnen inzetten, ofwel met menselijke vaardigheden op het gebied van kritische analyse en empathie.

Inschrijving
De inschrijving voor het toelatingsexamen is gecentraliseerd op de website van de Académie de Recherche et d'Enseignement Supérieur (ARES). Kandidaten moeten aangeven in welke universiteit van de Franse Gemeenschap ze het eerste jaar van hun opleiding willen volgen als ze slagen. Ook niet-ingezetenen moeten zich inschrijven bij de universiteit van hun keuze en alle noodzakelijke stappen binnen de voorgeschreven termijnen doorlopen. Het is in het bijzonder noodzakelijk om de gelijkwaardigheidsdienst van de Franse Gemeenschap aan te spreken voor de homologatie van hun diploma van het secundair onderwijs. U beschikt over een termijn van 5 werkdagen, na de datum van kennisgeving van het slagen, om uw aanvraag voor homologatie in te dienen, vergezeld van een bewijs van het slagen voor het genoemde toelatingsexamen. Het is echter aan te raden om dit op voorhand te doen, met inachtneming van de deadline van 15 juli om een eventuele teleurstelling te voorkomen. De inschrijving is onderworpen aan een vergoeding en wordt volledig terugbetaald indien de student deelneemt aan het examen of indien de student zijn inschrijving meer dan 3 werkdagen voor de datum van het examen annuleert.

U vindt alle informatie omtrent de inschrijvingsprocedure en de examendata op de website van ARES.

Certificaat van succesvolle afronding
Om te slagen voor het toelatingsexamen en het certificaat te ontvangen, moet je een gemiddelde van 10/20 behalen in deel 1 en 2 en een minimum van 8/20 in elk van de vakken. Het certificaat van succesvolle afronding wordt uiterlijk binnen 10 dagen na de examendatum afgegeven. Er zijn geen vaste quota's, behalve voor niet-ingezeten studenten, die niet meer dan 30% van het totale aantal passen mogen uitmaken. De niet-ingezeten studenten worden geordend op basis van de resultaten van het toelatingsexamen en de certificaten worden aan hen uitgereikt in de volgorde van deze indeling, totdat zij de drempel van 30% van het totale aantal studenten dat het examen heeft gehaald, hebben bereikt. De selectie door middel van loting verdwijnt dus.

Bij het niet slagen voor het toelatingsexamen kan de student slechts gedurende één academisch jaar binnen 5 jaar het examen opnieuw afleggen. Als hij een certificaat behaalt, zal dit certificaat hem toelaten om ingeschreven te worden in het 1ste blok van de medische of tandheelkundige studies enkel in het jaar van het examen (behalve in geval van overmacht).



Studies Dierengeneeskunde
De toegangsmodaliteiten zijn gewijzigd sinds 2017. 

Om u te kunnen inschrijven in de eerste cyclus van Dierengeneeskunde moet u verplicht aan de TOSS-test (test d’orientation du secteur de la santé) deelnemen.

TOSS is nu alleen nog bestemd voor studenten die een opleiding Dierengeneeskunde willen volgen.

Als u slaagt voor de TOSS-test kunt u het certificaat van effectieve deelname aan de test verkrijgen, dat u moet verstrekken om u in te schrijven.

De TOSS-test laat u eveneens toe om uw kennis te peilen en, indien u het wenst, te genieten van voorbereidende activiteiten die u toelaten om het gewenste niveau te behalen en uw slaagkansen te verhogen.

In de tussentijd kunt u uw kennis reeds testen dank zij de quizzen "subject" die ter beschikking staan.

Raadpleeg de rubriek "De TOSS in 25 vragen" en vind de data en locaties van de test op de ARES-website.

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met het volgende adres toss@ares-ac.be



Studies in psychomotoriek


Op dit moment is dit beroep in België nog niet gereglementeerd maar in Frankrijk wel. Het aanvraagdossier voor een vergunning tot uitoefening is "geblokkeerd" bij de regionale delegaties voor Jeugd, Sport en Sociale Samenhang (DRJSCS) in Frankrijk.

Inderdaad, psychomotorische therapeuten die in België zijn afgestudeerd hebben momenteel niet de mogelijkheid om dit beroep uit te oefenen, zelfs niet in België.

Daarom is het voor u ook niet mogelijk om een vergunning aan te vragen om in Frankrijk te mogen werken.

De huidige situatie van de studenten psychomotoriek in België brengt ons ertoe om het volgen van deze studies af te raden tot de situatie is opgelost.