Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België
Overzicht

Culturele en artistieke samenwerking


De Dienst voor Samenwerking en Culturele Actie van de Franse Ambassade is het referentiepunt voor Belgische instellingen en culturele actoren en heeft als missie de culturele en artistieke samenwerking tussen onze twee landen te bevorderen.

Zijn acties :

- Het aanmoedigen van duurzame partnerschappen tussen Franse en Belgische culturele instellingen.
Voorbeelden :
• In 2018, installatie van de eerste Micro-Folie in Europa, in samenwerking met la Villette, in het Huis van de Culturen en de Sociale Cohesie in Molenbeek;
• In 2017 en 2019: organisatie van de Frans-Belgische Kunstschoolvergaderingen.

- Het aanmoedigen van contacten en uitwisselingen tussen Belgische en Franse culturele professionals.
De Dienst voor Samenwerking en Culturele Actie van de Franse Ambassade steunt in het bijzonder op de FOCUS-programma's van het Franse Instituut: sinds 2015 worden Belgische operatoren uitgenodigd om op reis te gaan om de hedendaagse creatie in Frankrijk te identificeren.

- De opkomst van Franse kunstenaars en auteurs in België en hun mobiliteit ondersteunen door hen aan te moedigen naar evenementen te komen die een impact hebben op hun werk.

- Ondersteuning van de Franse cultuurindustrie in België (design, mode, bioscoop, boeken, audiovisueel, videospelletjes)
België is een van de 37 prioritaire landen voor de uitvoering van een missie inzake culturele en creatieve industrieën (ICC). Momenteel wordt een inventarisatie gemaakt van de sectoren met een hoog ontwikkelingspotentieel, die zal worden gevolgd door een actieplan voor de komende jaren.
 
- Bevordering van het Franse denken en de uitwisseling in het debat over ideeën

Samenwerking op het gebied van onderwijs en taal


De samenwerking op het gebied van onderwijs en taal is gericht op :
- de uitvoering van gemeenschappelijke programma's voor het leren van Frans in het kader van de Europese meertaligheid;
- de promotie van de Franse taal en de getuigschriften van de niveaus van het Frans bij niet-Franstaligen en dit in nauwe samenwerking met de zeven Allianties Françaises van België;
- de steun van de twee Franse scholen;
- de ondersteuning van de Alliances françaises in België;
- de ondersteuning van het pedagogisch documentair fonds in Gent (toegankelijk voor iedereen): het Frans Documentatie centrum voor Vlaanderen.

Frans leren


Frans onderwijzen aan kinderen

Twee verenigingen in België maken deel uit van het FLAM-netwerk en bieden niet-Franstalige kinderen de kans om hun Frans te leren en te verbeteren.

La Bande à Gavroche te Gent biedt Franse taalcursussen, taalworkshops en culturele en feestelijke uitstapjes voor kinderen van drie tot twaalf jaar.

De Antwerpse vzw Les Mots Passants biedt buitenschoolse en spelactiviteiten en workshops in het Frans aan, waardoor kinderen aspecten van de Franse cultuur en de diversiteit van de Franstalige culturen kunnen ontdekken. Deze workshops zijn bestemd voor kinderen van 4 tot 11 jaar.

Wetenschappelijk nieuws


Frankrijk heeft de samenwerking op het gebied van wetenschap en onderzoek altijd als een essentieel onderdeel van haar buitenlands beleid gezien. In deze context is wetenschappelijke en technologische monitoring een belangrijke activiteit. Een veertigtal Franse ambassades in het buitenland bieden wetenschappelijke en technologische monitoring aan om de wetenschappelijke, technische en technologische omgeving van de betrokken landen te observeren en te analyseren.

Als u geïnteresseerd bent in het wetenschappelijk nieuws voorgesteld van de Franse ambassade in België, nodigen wij u uit om u hier te registreren.

Anderzijds, als u zelf betrokken bent bij onderzoeksactiviteiten in België, is het heel goed mogelijk om deze monitoringsrapporten te gebruiken om over uw werk te communiceren. Geïnteresseerd? Aarzel niet om contact op te nemen met dhr. Maël Le Bail, attaché voor wetenschappelijke en universitaire samenwerking.

Veel leesplezier!

Praktische informatie over studeren in België


Wenst u in België te studeren?

U vindt alle nodige informatie over de gelijkwaardigheid van diploma’s, de financiering van uw studies, het zoeken naar een verblijf en de organisatie van het hoger onderwijs in België op de website van het Consulaat.

Directe link naar de website van het Franse consulaat in België

Medische en paramedische studies in België


Decreet van 16 juni 2006 inzake het aantal studenten in bepaalde bacheloropleidingen in het hoger onderwijs.

Dit decreet regelt het aantal studenten in 5 studierichtingen van  het eerste jaar medische en paramedische studies.

Lijst van de 5 studierichtingen:
- Bachelor of Science in de Kinesitherapie en Revalidatiewetenschappen;
- Bachelor of Science in de Diergeneeskunde;
- Bachelor of Science in de Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, studierichting Logopedie (equivalent "orthophonie" in Frankrijk)
- Bachelor of Science in de Geneeskunde: opgelet, toelatingsexamen vanaf september 2017 – zie onder
- Bachelor of Science in de Tandheelkunde: opgelet, toelatingsexamen vanaf september 2017 – zie onder

Quotas
- 30 % niet-ingezeten studenten voor: Bachelor of Science in de Kinesitherapie en Revalidatiewetenschappen, Bachelor of Science in de Diergeneeskunde, Bachelor of Science in de Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, Bachelor of Science in de Geneeskunde, Bachelor of Science in de Tandheelkunde.
- 20 % van de niet-ingezeten studenten voor: Bachelor of Science in de Diergeneeskunde.
De klassieke inschrijvingsprocedure is van toepassing voor alle andere studierichtingen.


Indien de student geen resident is volgens de beschrijving van het decreet (zie onder):

Casus 1 – voor studenten KinesitherapieLogopedie en Dierengeneeskunde:
Zijn/haar dossier zal door loting worden getrokken volgens de bovenstaande quota's. Anderzijds komt een ingezeten student(e) in de zin van het decreet niet in aanmerking voor de loting.

Casus 2 – voor studenten Geneeskunde en Tandheelkunde:
Ze worden gerangschikt volgens de resultaten van het toelatingsexamen (zie hieronder) en de certificaten worden aan hen uitgereikt in de volgorde van deze rangschikking tot ze de drempel van 30% van het totale aantal certificaten bereiken.
Anderzijds komt een ingezeten student(e) in de zin van het decreet niet in aanmerking voor deze rangschikking en krijgt hij/zij toegang tot de studie als hij het examen slaagt.


Per ingezetene student in de zin van het decreet wordt verstaan dat het om een student(e) gaat die bij zijn/haar inschrijving in een instelling voor hoger onderwijs het bewijs levert dat hij of zij zijn of haar hoofdverblijf in België heeft en dat hij of zij voldoet aan een van de volgende voorwaarden:

1. Heeft zijn/haar hoofdverblijfplaats in België sedert minstens 15 maanden en hij/zij heeft een ononderbroken professionele activiteit van meer dan 20 uur per week.
2. Heeft zijn/haar hoofdverblijfplaats in België sedert minstens 3 jaar
3. Een vader/moeder/wettelijke voogd of echtgeno(o)t(e) hebben die minstens 6 maanden in België werkt onder de voorwaarden van punt 1.


Inschrijving
De aanvraag tot inschrijving voor deze studierichtingen gebeurt tussen eind juni en eind augustus.
Het is raadzaam om contact op te nemen met de universiteit waar de student(e) zich wil inschrijven om de exacte data te weten te komen.

Voor bovengenoemde studierichtingen kan de student(e) zich slechts bij één instelling per studiejaar aanmelden.

BELANGRIJK: De student(e) moet ook een aanvraag indienen voor de homologatie van zijn/haar Frans baccalaureaat bij de Dienst voor Gelijkstelling van de Fédération Wallonie Bruxelles voor 15 juli: zie rubriek "Studeren in België".



De studies Geneeskunde en Tandheelkunde

Bent u van plan om Geneeskunde of Tandheelkunde te studeren in de Franse Gemeenschap van België? Opgelet, de modaliteiten voor toegang tot deze studies zijn gewijzigd in 2017. Om u in te schrijven voor een bacheloropleiding in de medische of tandheelkundige wetenschappen moet je een toelatingsexamen afleggen.

Waarom een toelatingsexamen?
In België duurt de medische basisopleiding 6 jaar en bestaat uit een Bachelordiploma (gelijkwaardig aan de Franse licentie) en een Masterdiploma, dat leidt tot het medisch diploma. Dit programma moet dan verplicht worden ingevuld door een Master of specialisatie (in algemene geneeskunde of een andere medische specialisatie) die toegang geeft tot het verkrijgen van een RIZIV-nummer (Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering) en tot een medische praktijk die wordt vergoed door de verplichte ziektekostenverzekering. De Belgische federale minister van Volksgezondheid heeft de toekenning van deze RIZIV-nummers aan studenten in de loop van hun studies afhankelijk gemaakt van de invoering van een filter in de vorm van een toelatingsexamen dat in de toekomst een zekere overeenstemming moet toelaten tussen het aantal afgestudeerde studenten in Geneeskunde en Tandheelkunde en de quota van de RIZIV-nummers die door de federale overheid zijn vastgelegd.

Op 29 maart 2017 heeft het Parlement van de Franse Gemeenschap een decreet aangenomen dat vanaf het begin van het academiejaar 2017-2018 de verplichting vastlegt om dit toelatingsexamen af te leggen en de modaliteiten ervan specificeert.

Modaliteiten
Het examen wordt georganiseerd in de vorm van een schriftelijk examen dat uit twee delen bestaat en betrekking heeft op de volgende onderwerpen:

- Deel 1 - Kennis en begrip van wetenschappelijke vakken (biologie, chemie, natuurkunde en
wiskunde).

- Deel 2 - Communicatie en kritische analyse van informatie:
• Beoordeling van redenering, analyse, integratie, synthese, argumentatie, kritiek en conceptualisering vaardigheden;
• Beoordeling van het vermogen om te communiceren en om conflictsituaties of potentiële conflictsituaties waar te nemen;
• Evaluatie van het vermogen om de ethische dimensie van de te nemen beslissingen en de gevolgen ervan voor het individu en de samenleving waar te nemen;
• Beoordeling van het vermogen om empathie, mededogen, eerlijkheid en respect te tonen.

Het volledige gedetailleerde programma van het examen is beschreven in de bijlage bij het besluit van de regering van de Franse Gemeenschap van 19/4/2017 tot vaststelling van het gedetailleerde programma van het toelatingsexamen en het toelatingsexamen voor de bacheloropleiding geneeskundige wetenschappen en/of de bacheloropleiding tandheelkunde.

Het eerste deel van het examen bevat voorwaarden met betrekking tot de wetenschappelijke kennis. Voor het tweede deel moet de kandidaat een tekst over een medisch georiënteerd onderwerp kunnen begrijpen. Hij/zij moet de algemene betekenis van deze tekst kunnen begrijpen, maar ook een nauwkeurig en kritisch begrip van de verschillende elementen van de tekst kunnen aantonen. Dit deel evalueert ook verschillende belangrijke domeinen van de uitoefening van een gezondheidszorgberoep, in het bijzonder dat van een arts of een tandarts (communicatie, ethiek, empathie,...). Het meet de persoonlijke competenties die de intrinsieke kwaliteiten van de kandidaat aantonen. Alle vakken in deel 2 komen dus ofwel overeen met de basiskennis die de studenten aan

het begin van hun eerste jaar van de bacheloropleiding moeten kunnen inzetten, ofwel met menselijke vaardigheden op het gebied van kritische analyse en empathie.

Inschrijving
De inschrijving voor het toelatingsexamen is gecentraliseerd op de website van de Académie de Recherche et d'Enseignement Supérieur (ARES). Kandidaten moeten aangeven in welke universiteit van de Franse Gemeenschap ze het eerste jaar van hun opleiding willen volgen als ze slagen. Ook niet-ingezetenen moeten zich inschrijven bij de universiteit van hun keuze en alle noodzakelijke stappen binnen de voorgeschreven termijnen doorlopen. Het is in het bijzonder noodzakelijk om de gelijkwaardigheidsdienst van de Franse Gemeenschap aan te spreken voor de homologatie van hun diploma van het secundair onderwijs. U beschikt over een termijn van 5 werkdagen, na de datum van kennisgeving van het slagen, om uw aanvraag voor homologatie in te dienen, vergezeld van een bewijs van het slagen voor het genoemde toelatingsexamen. Het is echter aan te raden om dit op voorhand te doen, met inachtneming van de deadline van 15 juli om een eventuele teleurstelling te voorkomen. De inschrijving is onderworpen aan een vergoeding en wordt volledig terugbetaald indien de student deelneemt aan het examen of indien de student zijn inschrijving meer dan 3 werkdagen voor de datum van het examen annuleert.

U vindt alle informatie omtrent de inschrijvingsprocedure en de examendata op de website van ARES.

Certificaat van succesvolle afronding
Om te slagen voor het toelatingsexamen en het certificaat te ontvangen, moet je een gemiddelde van 10/20 behalen in deel 1 en 2 en een minimum van 8/20 in elk van de vakken. Het certificaat van succesvolle afronding wordt uiterlijk binnen 10 dagen na de examendatum afgegeven. Er zijn geen vaste quota's, behalve voor niet-ingezeten studenten, die niet meer dan 30% van het totale aantal passen mogen uitmaken. De niet-ingezeten studenten worden geordend op basis van de resultaten van het toelatingsexamen en de certificaten worden aan hen uitgereikt in de volgorde van deze indeling, totdat zij de drempel van 30% van het totale aantal studenten dat het examen heeft gehaald, hebben bereikt. De selectie door middel van loting verdwijnt dus.

Bij het niet slagen voor het toelatingsexamen kan de student slechts gedurende één academisch jaar binnen 5 jaar het examen opnieuw afleggen. Als hij een certificaat behaalt, zal dit certificaat hem toelaten om ingeschreven te worden in het 1ste blok van de medische of tandheelkundige studies enkel in het jaar van het examen (behalve in geval van overmacht).



Studies Dierengeneeskunde
De toegangsmodaliteiten zijn gewijzigd sinds 2017. 

Om u te kunnen inschrijven in de eerste cyclus van Dierengeneeskunde moet u verplicht aan de TOSS-test (test d’orientation du secteur de la santé) deelnemen.

TOSS is nu alleen nog bestemd voor studenten die een opleiding Dierengeneeskunde willen volgen.

Als u slaagt voor de TOSS-test kunt u het certificaat van effectieve deelname aan de test verkrijgen, dat u moet verstrekken om u in te schrijven.

De TOSS-test laat u eveneens toe om uw kennis te peilen en, indien u het wenst, te genieten van voorbereidende activiteiten die u toelaten om het gewenste niveau te behalen en uw slaagkansen te verhogen.

In de tussentijd kunt u uw kennis reeds testen dank zij de quizzen "subject" die ter beschikking staan.

Raadpleeg de rubriek "De TOSS in 25 vragen" en vind de data en locaties van de test op de ARES-website.

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met het volgende adres toss@ares-ac.be



Studies in psychomotoriek


Op dit moment is dit beroep in België nog niet gereglementeerd maar in Frankrijk wel. Het aanvraagdossier voor een vergunning tot uitoefening is "geblokkeerd" bij de regionale delegaties voor Jeugd, Sport en Sociale Samenhang (DRJSCS) in Frankrijk.

Inderdaad, psychomotorische therapeuten die in België zijn afgestudeerd hebben momenteel niet de mogelijkheid om dit beroep uit te oefenen, zelfs niet in België.

Daarom is het voor u ook niet mogelijk om een vergunning aan te vragen om in Frankrijk te mogen werken.

De huidige situatie van de studenten psychomotoriek in België brengt ons ertoe om het volgen van deze studies af te raden tot de situatie is opgelost.

Hoogtepunten van het Franse Culturele Samenwerkinsnetwerk


Het Franse netwerk voor culturele samenwerking in België draagt bij tot de samenwerking met Belgische culturele en educatieve instellingen en tot de promotie van de Franse taal en cultuur in België: artistieke evenementen, hedendaagse en erfgoedcreatie, audiovisuele creatie, onderzoek en universitaire partnerschappen, debatten en evenementen rond boeken en stripverhalen.

Frans onderwijzen aan volwassenen


Lessen Frans

Het netwerk van Alliances Françaises in België biedt cursussen aan voor particulieren, bedrijven en instellingen.

De missies van de Alliances Françaises zijn het onderwijzen van het Frans, het promoten van de Franse en de Franstalige culturen en het verdedigen van culturele diversiteit.

U vindt de Alliances Françaises in België onder de rubriek ‘Netwerk’ van onze website

Diploma’s Frans

De Allianties Françaises Bruxelles-Europe, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Antwerpen nemen examens Frans af van kandidaten die wensen hun taalniveau te testen en een diploma te behalen. U vindt de Alliances Françaises in België onder de rubriek ‘Netwerk’ van onze website. De verschillende diploma’s zijn:
- DELF (Diplôme d'Etudes en Langue Française)
- DALF (Diplôme Approfondi de Langue Française)
- TCF (Test de Connaissance Français)

Waarom je niveau Frans laten certifiëren?

Wat is DELF/DALF?
Het Diplôme d’étude de langue française (DELF) en het Diplôme approfondi de langue française (DALF) zijn door de Franse staat verstrekte diploma’s die je niveau in de Franse taal certifiëren. Het diploma is geldig voor het leven en wordt wereldwijd erkend door universiteiten, scholen, bedrijven en werkgevers.

In 2019 werden er DELF- en DALF-examens afgenomen in 173 landen in meer dan 1.270 examencentra in Frankrijk en de rest van de wereld. In België werden vorig jaar bijna 2.000 diploma’s uitgereikt.

Een diploma voor elk niveau: Terwijl DELF en DALF bedoeld zijn voor 18-plussers, is het DELF Junior gericht aan kinderen en adolescenten in het voortgezet onderwijs en het DELF Prim voor kinderen in het basisonderwijs. De meerderheid van kandidaten schrijft zich in voor het DELF B2 voor het grote publiek. Het diploma heeft een hoge inzet die de professionele en academische mobiliteit vergemakkelijkt. Kandidaten voor het DELF Prim examen schrijven zich meestal in voor het A1 niveau. Voor het DELF Scolaire/junior zijn de kandidaten op niveau A2 het talrijkst.

Waarvoor dient het?
... Om een job te vinden!
In Vlaanderen vereisen 40% van de jobaanbiedingen de beheersing van één of meer vreemde talen. Het Frans is de taal die het meest gevraagd wordt door rekruteerders (79%) en ligt daarmee met ruime voorsprong op het Engels (59%) en het Duits (10%) op het gebied van handel, onderzoek, administratie, personeelsbeheer en marketing.

Waar en wanneer?
In 2020 zijn er sessies gepland in de alliances françaises in België te Brussel, Bergen, Kortrijk, Luik, Gent en Antwerpen.

Een diploma per niveau?
Er bestaan verschillende niveaus:
- DELF/DALF voor personen ouder dan 18 jaar die hun Franse vaardigheden willen verbeteren voor persoonlijke of professionele doeleinden;
- DELF Junior voor kinderen en adolescenten in het secundair onderwijs;
- DELF Prim voor kinderen in het basisonderwijs.

Hoeveel kost het?
Tussen 100 en 200€ naargelang het niveau.

Bereid je voor!
De alliances françaises te België bieden alle kandidaten een uur durende examenvoorbereiding aan met een erkende leraar. Op het programma: methodologie, mondelinge en schriftelijke vaardigheid, mondeling en schriftelijk begrijpen.
 

Hulpmiddelen voor een modern onderwijs van het Frans voor leerkrachten en scholen in België


Culturethèque

Culturethèque is een online resource platform dat belangrijke titels uit de Franse pers, stripverhalen, muziekalbums, romans, boeken over actuele onderwerpen (milieukwesties, de wereldstad en stedelijke verandering), zelfstudiemodules voor het Frans als vreemde taal (EFL), boeken en strips voor EFL-leerlingen (alle taalniveaus), artikelen in de sociale wetenschappen, conferenties, online documentaires en videospelletjes.

Alle werken zijn permanent online beschikbaar en sommige (inclusief boeken) zijn beschikbaar als downloads. De bibliotheek is toegankelijk via smartphone, tablet, e-reader of computer.

Hebt u vragen? Gelieve contact op te nemen met:
- Typhaine Biard-Hamon, attaché voor het Frans: typhaine.biard-hamon@diplomatie.gouv.fr
- Het leermiddelencentrum van de Alliance Française Bruxelles-Europe: : culture@alliancefr.be


De mediabibliotheken van de Alliances françaises

- Alliance française Oost-Vlaanderen (Gent) beschikt over een ‘Mediatheek Frans’. Het is een uitleenbibliotheek, voor iedereen toegankelijk, en voor al wie geïnteresseerd is in de Franse taal en cultuur: leerkrachten (voor alle niveaus en leeftijden), kinderen, leerlingen, studenten en gezinnen. Men vindt er handboeken, didactisch materiaal en spelmateriaal voor Frans vreemde taal; studiemateriaal ter voorbereiding van een officiëel examen DELF/DALF – TCF – DFP; meer dan 1200 Franse fictiefilms; Franstalige strips en prentenboeken voor kinderen.

Focus Franse Film


FOCUS FRANSE FILM wil de kwaliteitsvolle Franse en Franstalige cinema onder de aandacht brengen van de schoolgaande jeugd in Vlaanderen en in de Duitstalige Gemeenschap (Oost-België).

Elk jaar worden 6 recente Franse of Franstalige films geselecteerd. Scholen kunnen voor elk van deze films om het even wanneer een schoolvoorstelling reserveren in meer dan 120 deelnemende cinema’s of culturele centra en dit tegen een aantrekkelijke prijs.

Dit programma is de voortzetting van de vroegere « Week van de Franse Film » en wordt sinds enkele jaren georganiseerd door JEF vzw met de financiële steun van de Dienst voor Culturele Actie en Samenwerking van de Ambassade van Frankrijk in België en met als partners de lerarenvereniging ProFFF en Alliance française Oost-Vlaanderen.

Voor elke film uit het programma voorzien de organisatoren een lesmap (in het Nederlands) (JEF) en een pedagogische fiche voor de les Frans (ProFFF).

Het volledige archief van de lesmappen en de pedagogische fiches is vrij beschikbaar op de website van JEF.

Website van JEF

Beeldende Kunst


De mobiliteit van kunstenaars tussen Frankrijk en België

Om de jonge Franse scène en de artistieke mobiliteit in België en in een Europese context te ondersteunen, begeleidt de Service de Coopération et d'Action culturelle (Dienst voor Samenwerking en Culturele Actie) van de Franse Ambassade in België de Franse kunstenaars in hun dialoog met de Belgische operatoren in het kader van de Federatie Wallonië-Brussel en de Flanders Arts Institute.

Visuele kunst residenties in België zijn:

- in Vlaanderen

- in de Federatie Wallonië-Brussel


Oproepen tot mobiliteit

- I-Portunus: mobiliteitsbeurzen voor kunstenaars en culturele professionals in Europa.
i-Portunus is een project dat is geselecteerd en gefinancierd door het programma Europe Créative de l’Union européenne (Creatief Europa van de Europese Unie) ter ondersteuning van de mobiliteit van kunstenaars en professionals uit de culturele sector in Europa. Het wordt gesteund door het Franse Instituut.

De residentie aan het Lycée Francais Jean-Monnet in Brussel


> In 2020 ondersteunt de Franse ambassade in België :

- de tentoonstelling Jean Dubuffet, les phénomènes in het Centre de la Gravure et de l'Image imprimée in La Louvière

- de tentoonstelling Risquons-tout in Wiels in Brussel

Debat van ideeën/Boek sector


Ondersteuning van de Franse editie

74% van de Belgische markt bestaat uit geïmporteerde boeken, voornamelijk uit Frankrijk. Dus is de Belgische markt is een grote uitdaging voor de Franse editie.

- Het jaar van het stripverhaal in Frankrijk

De Service de Coopération et d’Action culturelle wil ook de Frans-Belgische samenwerking met de verschillende actoren van het stripverhaal ontwikkelen met name in het kader van het jaar van het stripverhaal tot juni 2021.

- De Nacht van de ideeën

Een open uitnodiging naar alle plaatsen van cultuur en kennis in Frankrijk en over de hele wereld. Één keer per jaar biedt La Nuit des idées (De Nacht van de ideeën) de gelegenheid tot een dialoog over de grote thema's van onze tijd en organiseert ontmoetingen tussen disciplines en generaties, om het vrije verkeer van kennis te vieren door op dezelfde avond conferenties, ontmoetingen, rondetafelgesprekken, maar ook voorstellingen en artistieke voorstellingen rond een gemeenschappelijk thema aan te bieden.

In 2020 heeft La Nuit des idées meer dan 220 evenementen over de hele wereld samengebracht (in Londen, Berlijn, Brussel, Rabat, Praag, Buenos Aires...). In alle tijdzones werd de echo van deze avond via sociale netwerken weerklank gevonden, wat La Nuit des idées tot een wereldwijd evenement maakt.

> De volgende Nuit des idées vindt plaats op 28 januari 2021.
Vind de vorige edities op deze pagina.



>In 2020 ondersteunt de Franse ambassade in België:

 

- L’Intime festival in Namen

- Het 1Days4Ideas-project in La Bellone in Brussel


Podiumkunsten


Pagina in aanbouw

IFprofs


U bent leraar Frans in België en u wilt uitwisselen met een wereldwijd netwerk?

Pleidooi


Culturele missie


De Dienst voor Samenwerking en Culturele Actie van de Franse Ambassade is het referentiepunt voor Belgische instellingen en culturele actoren en heeft als missie de culturele en artistieke samenwerking tussen onze twee landen te bevorderen.

Zijn acties :

• Het aanmoedigen van duurzame partnerschappen tussen Franse en Belgische culturele instellingen.
Voorbeelden :
- In 2018, installatie van de eerste Micro-Folie in Europa, in samenwerking met la Villette, in het Huis van de Culturen en de Sociale Cohesie in Molenbeek;
- In 2017 en 2019: organisatie van de Frans-Belgische Kunstschoolvergaderingen.

• Het aanmoedigen van contacten en uitwisselingen tussen Belgische en Franse culturele professionals.

De Dienst voor Samenwerking en Culturele Actie van de Franse Ambassade steunt in het bijzonder op de FOCUS-programma's van het Franse Instituut: sinds 2015 worden Belgische operatoren uitgenodigd om op reis te gaan om de hedendaagse creatie in Frankrijk te identificeren.

• De opkomst van Franse kunstenaars en auteurs in België en hun mobiliteit ondersteunen door hen aan te moedigen naar evenementen te komen die een impact hebben op hun werk.

• Ondersteuning van de Franse cultuurindustrie in België (design, mode, bioscoop, boeken, audiovisueel, videospelletjes)
België is een van de 37 prioritaire landen voor de uitvoering van een missie inzake culturele en creatieve industrieën (ICC). Momenteel wordt een inventarisatie gemaakt van de sectoren met een hoog ontwikkelingspotentieel, die zal worden gevolgd door een actieplan voor de komende jaren.
 
• Bevordering van het Franse denken en de uitwisseling in het debat over ideeën







Het Franse culturele Samenwerkingsnetwerk in België


- De dienst voor Culturele Actie en Samenwerking in België

Franse Ambassade in België
Dienst voor Culturele Actie en Samenwerking in België
Regentlaan 42, 1000 Brussel


- De Alliances Françaises in België

Alliance Française de Bruxelles-Europe/ Délégation générale des Alliances Françaises de Belgique
(Ondersteund door de COCOF en Wallonie-Bruxelles International)
Kunstlaan 46, 1000 Brussel
info@alliancefr.be

Alliance Française van Antwerpen
p/a G. Van Doosselaere, Justitiestraat 26, 2018 Antwerpen
info@afanvers.org

Alliance Française van Condroz-Meuse-Hesbaye
Rue Joseph Lepage 19, 4250 Geer
martine.roelandt@gmail.com

Alliance Française van West-Vlaanderen
KU Leuven-Campus Kulak, Etienne Sabbelaan 53, 8500 Kortrijk
piet.desmet@kuleuven-kulak.be

Alliance Française van Oost-Vlaanderen
Krijgslaan 20-22, 9000 Gent
info@af-ovl.be

Alliance Française van Luik
Quai de Maastricht 9, 4000 Luik
info@afliege.be


- Franse Lycea in België


Lycée Français Jean-Monnet
(Instelling onder direct beheer van het AEFE (Agentschap voor Frans onderwijs in het buitenland))
Frans Lyceumlaan 9, 1180 Ukkel - Brussel
info@lyceefrancais.be

École Française Internationale de Bruxelles
Engelandstraat 555, 1180 Ukkel - Brussel
contact@efibruxelles.org

Lycée Français International van Antwerpen
Geconventioneerde instelling van het AEFE)
Lamorinièrestraat 168/1, 2018 Antwerpen
lfanvers@gmail.com


- FLAM-Organisaties in België


La Bande à Gavroche
Gent
www.labandeagavroche.be
info@labandeagavroche.be

Les Mots Passants
Isabelalei 131, 2018 Antwerpen
info@lesmotspassants.eu

Presentatie van het Franse Culturele Samenwerkingsnetwerk in België


Het Franse culturele samenwerkingsnetwerk in België bestaat uit de Dienst voor Culturele Actie en Samenwerking van de Franse ambassade, de zes Alliances Françaises in België (Brussel, Kortrijk, Gent, Antwerpen, Luik, Condroz-Meuse-Hesbaye), De France Lycea te Brussel en Antwerpen en de twee FLAM-verenigingen (Français Langue Maternelle) in Gent en Antwerpen.

Campus France België


Bent u van plan om uw hoger onderwijs in Frankrijk te volgen?
Bent u op zoek naar informatie over Franse instellingen voor hoger onderwijs en registratieprocedures?

Campus France België is er om u te helpen bij uw onderzoek en procedures.

Campus France is het Franse agentschap voor de bevordering van hoger onderwijs, gastvrijheid en internationale mobiliteit. Campus France België heeft een ontvangst- en informatieruimte geopend binnen de Alliance Française Bruxelles-Europe en verwelkomt u iedere maandag en donderdag van 14.30 tot 17.00 uur, op afspraak.

Campus France België
In de lokalen van de Alliance Française Bruxelles-Europe (op afspraak)
Kunstlaan 46 - 1000 Brussel

Wilt u vertegenwoordigers van Franse instellingen ontmoeten?
Ieder jaar, in januari, organiseert de Franse ambassade in België, in samenwerking met het Lycée Français Jean-Monnet in Brussel en de Frans-Belgische Kamer van Koophandel en Industrie, het Campus France Etudes et Carrières- salon.

Het doel van dit evenement is om Franse en internationale scholieren uit het secundair onderwijs en hun gezinnen te informeren en een zestigtal Franse instellingen voor hoger onderwijs de mogelijkheid te bieden om dit grote Franstalige publiek, dat bijzonder geïnteresseerd is in mobiliteit in Frankrijk, te ontmoeten.

>> Klik hier voor meer info over het Campus France Etudes et Carrières- salon <<

Nuttige links
- ONISEP, nationale en regionale informatie over jobs en opleiding in Frankrijk
- L'Etudiant, directory van opleidingen, ranglijsten en oriëntatiebestanden


Kiezen voor Frankrijk
10 goede reden om in Frankrijk te studeren
10 goede reden om onderzoek te doen in Frankrijk
Informatie over de inschrijvingen in het hoger onderwijs in Frankrijk
Waarom Frankrijk kiezen voor uw hogere studies?

Vind de juiste informatie


Beroepsopleidingen, cursussen aan de universiteit of aan de "Grandes Ecoles": het Franse hoger onderwijs biedt een breed scala aan studiemogelijkheden met bijna 3900 openbare of privé instellingen verdeeld in:

- Gemeenschappen van universiteiten en instellingen
- Universiteiten en soortgelijke instellingen
- Doctoraatsscholen
- Ingenieursscholen
- Handels- en managementscholen
- Kunst- en architectuurscholen
- Privéscholen en -instituten in alle studierichtingen

Om de opleiding te vinden die overeenstemt met uw project, raadpleegt u de verschillende catalogi die door Campus France worden aangeboden. U kunt zoeken op een trefwoord en/of op een geografisch gebied.

Studeren in Frankrijk: hoe kan men zich aanmelden?


In het kader van de individuele mobiliteit

Elke instelling stelt haar eigen toelatingscriteria vast, afhankelijk van de voorgeschiedenis van de student en de vereisten van de geplande opleiding. Alleen de gastinstelling kan beslissen om een aanvrager al dan niet te aanvaarden.

U wenst zich voor het eerste jaar aan te melden:
- U bent een Europees student (uit de Europese Economische Ruimte): aanvragen gebeuren via het Parcoursup-portaal. Dit is het nationale platform dat door het ministerie online is gezet voor toelating tot het hoger onderwijs (selectieve en niet-selectieve cursussen).

Inschrijvingen en wensen op www.parcoursup.fr

- Indien u een geen Europees student bent met een Frans of Europees einddiploma (Bac): aanvragen ook indienen via het portaal van Parcoursup.

- U bent een niet-Europees student met een Europees diploma ( CESS-type) of een niet-Europees diploma: u dient zich aan te melden via de procedure "Demande d'Admission Préalable" (DAP).

U moet het voorafgaand aanvraagdossier indienen tijdens het jaar voorafgaand aan het academiejaar waarin u wil starten. U kunt het dossier online verkrijgen op de website van het Ministère de lʼEnseignement supérieur, de la Recherche et de lʼInnovation. De aanvragen moeten worden ingediend bij de Service de Coopération et d'Action Culturelle van de Franse ambassade in België.

Wij nodigen u uit om vanaf september contact op te nemen met Campus France België.
 
Vanaf het tweede jaar
Alle kandidaten (Europese en niet-Europese) worden verzocht rechtstreeks contact op te nemen met de gekozen instelling(en) om de selectieprocedures en tijdschema's te kennen.

Herinnering voor niet-Europese studenten die in België wonen: de procedure "studeren in Frankrijk" is niet van toepassing in België. U moet rechtstreeks contact opnemen met de instelling. Als u in een land buiten de Europese Unie woont, moet u contact opnemen met de Franse ambassade in uw land om te weten te komen welke procedures u moet volgen.

Meer informatie over de aanvraagprocedures voor uw persoonlijke situatie, vindt u op de website van Campus France.


In het kader van een uitwisselingsprogramma

Uitwisselingsovereenkomsten (type ERASMUS)
Veel Belgische universiteiten hebben uitwisselingsovereenkomsten gesloten met Franse instellingen. Dit soort uitwisselingen laat toe om uw studie in Frankrijk te integreren in uw studie in België. De meeste studenten die een dergelijk programma volgen, zitten in hun derde of vierde studiejaar in België.

Om te weten te komen welke overeenkomsten gelden voor uw instelling, neemt u best contact op met de afdeling internationale betrekkingen van uw universiteit of hogeschool.

Het equivalent tussen Franse en buitenlandse diploma's


Er bestaat geen rechtsbeginsel van systematische gelijkwaardigheid tussen in het buitenland behaalde diploma's en Franse diploma's.

Hebt u een CESS (Certificat d'Enseignement Secondaire Supérieur) verkregen?
Volgens het Europees Verdrag van 1953 erkent de Franse instelling voor hoger onderwijs in principe een Belgisch diploma van algemeen secundair onderwijs, als het toegang geeft tot het hoger onderwijs in België.

Erkenning van een diploma hoger onderwijs
Alleen Franse universiteiten en Grandes Ecoles zijn bevoegd om buitenlandse diploma's uit het hoger onderwijs te erkennen. De erkenning van deze diploma's kan dus per instelling verschillen. Neem contact op met de Franse universiteit of hogeschool waar u zich rechtstreeks wilt inschrijven om een academische erkenning te verkrijgen.

Het ENIC-NARIC-centrum in Frankrijk kan een attest afgeven dat het niveau van een diploma certificeert dat in een buitenlands onderwijssysteem is behaald in vergelijking met het Franse systeem. Dit attest vormt op zich geen equivalent, maar sommige instellingen voor hoger onderwijs hebben het nodig. De procedure kost 70 euro per dossier.

Het Europese ENIC-NARIC netwerk zal u ook toelaten om het aantal studiejaren in Frankrijk te laten certificeren in uw land.

Meer informatie vindt u op de website van ENIC NARIC.

Parcoursup


Parcoursup is het is het officiële studentenoriëntatieplatform van het ministerie van Hoger Onderwijs, Onderzoek en Innovatie.

Inschrijving op Parcoursup is verplicht voor alle aanvragen tot inschrijving in het eerste jaar van het hoger onderwijs voor zogenaamde selectieve en niet-selectieve cursussen.

Parcoursup beheert de wensen van toekomstige studenten in het Franse hoger onderwijs betreffende de plaats waar zij willen studeren en het betreft ook kandidaten met een Europese nationaliteit of niet-Europese studenten met een einddiploma (BAC) of een Europees einddiploma.

Kalender en interessante informatie op de website van Parcoursup

France Alumni België


In november 2018 opende de Franse ambassade in België een netwerk voor voormalige afgestudeerden van Franse scholen en universiteiten in België.

France Alumni is een initiatief van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken om alumni wereldwijd te verbinden. Het platform, ontworpen als een professioneel netwerk, is ontwikkeld in 129 landen en telt wereldwijd al bijna 200.000 leden!

Het platform France Alumni België is opgezet als een professioneel netwerk en stelt Franse en buitenlandse alumni die in België verblijven in staat om in contact te komen met Franse afgestudeerden in het hoger onderwijs, om vacatures te raadplegen die door partnerbedrijven worden gepubliceerd en om deel te nemen aan exclusieve evenementen.

France Alumni België is een dienst die wordt aangeboden door de Ambassade van Frankrijk in België, in samenwerking met Campus France (Frans Agentschap voor de promotie van het hoger onderwijs, de mobiliteit en het onthaal van studenten en onderzoekers) en in samenwerking met de CCI France Belgium (Kamer van Koophandel en Industrie).

Dit programma werd ontwikkeld in samenwerking met 13 alumninetwerken in België: Sciences Po, HEC, ESCP Europe, EDHEC, ESSEC, Centrale Nantes, Ponts Paris Tech, Centrale Supélec, Centrale Lyon, Centrale Lille, de ENA Alumni Association, de Universiteit van Straatsburg, de Universiteit van Aix-Marseille.

France Alumni België werkt ook samen met bedrijven die willen communiceren over hun ontwikkeling en/of die vacatures of stageplaatsen willen publiceren. 13 partnerbedrijven hebben zich al bij het project aangesloten, waaronder: Thalys, Veolia, Axa, Orange, Total, Avertim, Bouygues Immobilier, Cap Gemini, Havas, Moët Hennessy, Guerlain.

Bent u afgestudeerd in het Franse hoger onderwijs?

Door toe te treden tot dit netwerk, kunt u:
- snel in contact te komen met voormalige afgestudeerden in België;
- deelnemen aan exclusieve evenementen georganiseerd door de Ambassade, alumniverenigingen en partnerbedrijven van France Alumni;
- profiteren van voordelen die voorbehouden zijn aan ingeschrevenen (kortingen in culturele instellingen, kortingen aangeboden door bedrijven);
- toegang hebben tot de vacatures die door de partnerbedrijven van het netwerk worden gepubliceerd;
- het nieuws van het Franse culturele netwerk in België en de Franse Ambassade volgen.

Aarzel niet: schrijf u in op France Alumni België!

Een visum aanvragen


Voor studenten uit de Europese Economische Ruimte (EER)
Een studievisum is niet verplicht, maar u moet wel in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs.

Voor studenten van buiten de EER
Als u eenmaal bent toegelaten tot een instelling voor hoger onderwijs, bent u verplicht om een studentenvisum aan te vragen bij het Franse consulaat in Brussel.

Uw studies financieren


Ervoor kiezen om in Frankrijk te studeren betekent toegang hebben tot kwaliteitsvolle opleidingen. Het inschrijvingsgeld in de openbare Franse instellingen voor hoger onderwijs is relatief laag omdat de Franse staat een aanzienlijk deel van de opleidingskosten voor zijn rekening neemt. De werkelijke kosten van de studie liggen rond de €10.000 per jaar en per student.

Inschrijvingsgeld voor Franse en Europese studenten voor het academisch jaar 2019/20:
- 170 euro voor een Bachelor;
- 243 euro voor een Master;
- 380 euro voor een Doctoraatsjaar.

Inschrijvingsgeld voor niet-Europese studenten voor het academiejaar 2019/20:
Voor een eerste inschrijving in het Franse hoger onderwijs, zullen de niet-Europese studenten volgende inschrijvingsgelden betalen :
- 2 770 euro  voor een Bachelor;
- 3 770 euro voor een Master;
- 3 770 euro voor een Doctoraatsjaar.

Financiële hulp

• CROUS-beurzen
Voor meer informatie over de mogelijkheden voor studiebeurzen kan u bij aankomst in Frankrijk contact opnemen met het "Centre régional des œuvres universitaires et scolaires de Paris" (CROUS) van uw academie. De CROUS is de openbare dienst voor het studentenleven. Haar missie is het bevorderen van de verbetering van de leef- en studieomstandigheden van studenten.


Klik hier voor meer info: www.etudiant.gouv.fr


• Beurzen op basis van sociale criteria
De beursaanvraag (en de aanvraag voor verblijf op de universitaire campus) is in te dienen op basis van een "Dossier Social Etudiant" (DSE), een studentendossier. Er is een eenmalige online procedure via messervices.etudiant.gouv.fr

Onderdanen van een land van de Europese Unie kunnen - onder bepaalde voorwaarden - na een jaar aanwezigheid op Frans grondgebied in aanmerking komen voor een beurs.


• Hulp bij huisvesting
Neem contact op met de CAF (Caisse d'allocations familiales), het kinderbijslagfonds van het departement waar u in Frankrijk woont om financiële steun te krijgen voor uw huisvesting. Deze hulp is mogelijk vanaf het eerste studiejaar. De stappen moeten worden genomen met de CAF waarvan de betreffende accommodatie afhankelijk is.


Klik hier voor meer info: www.caf.fr


Praktische informatie over onderwijs in België


Drie Franse scholen in Brussel en Antwerpen hebben een onderwijsprogramma in overeenstemming met de programma's van het Franse nationale onderwijssysteem. Deze instituten maken deel uit van een netwerk van meer dan 450 instellingen wereldwijd en bieden onderwijs van kleuterschool tot baccalaureaat (laatste jaar humaniora), waar ook ter wereld. Ze verwelkomen studenten van alle nationaliteiten.

De twee middelbare scholen zijn gevestigd in Brussel (Ukkel) en Antwerpen; ze verwelkomen bijna 3000 leerlingen, van de kleuterschool tot het baccalaureaat. Hun programma's en examens (Diplôme National du Brevet, Baccalauréat général) zijn die van het Franse nationale onderwijs.

Het Franse Internationale Lyceum van Antwerpen


Het Lycée Français International van Antwerpen is een onderwijsinstelling van de Odyssey International Group, goedgekeurd door het Franse Ministerie van Onderwijs en erkend als partnerschool van de AEFE.

Gelegen in het hart van Antwerpen is LFIA de enige school die vanaf de leeftijd van 2,5 jaar tweetalig onderwijs aanbiedt, gebaseerd op een vernieuwende en zorgzame pedagogie. De leerlingen, die begeleid worden door native speakers-docenten, genieten van een uitstekend internationaal onderwijs dat gericht is op intellectuele ontwikkeling en persoonlijke groei en waarmee zij de solide basis verwerven van een opleiding die de wereld resoluut openstelt. De Nederlandse taal maakt ook deel uit van het verplichte onderwijs op het LFIA. 
 
- Kleine klassen die individuele ondersteuning voor elke student mogelijk maken ;
- Onderwijs Frans-Engels vanaf de tweede kleuterklas: 2 dagen in het Engels en 3 dagen in het Frans (met 2 bijkomende uren Nederlands) ;
- Onderwijs Frans-Engels of Frans-Nederlands vanaf het eerste leerjaar: 3 uur taal en 3 uur niet-linguïstisch vak (geschiedenis of aardrijkskunde in lijn met het programma) ;
- Naschoolse activiteiten in het Frans en in het Engels: talen, theater (tussen het eerste leerjaar en het derde middelbaar), plastische opvoeding en sport ;
- Regelmatige pedagogische ateliers volgens de Montessorimethode in de kleuterklassen: dagelijkse ateliers bovenop de te verwerken vaardigheden in de tweede en derde kleuterklas. Het hoofddoel is de verwerving en versterking van de autonomie in het leren ;
- Persoonlijke begeleiding van elke leerling: er zijn een orthopediste en een psycholoog in de school aanwezig. De relatie met de leerkrachten word vergemakkelijkt door een aanpassing van het persoonlijk leerproject ;
- Half-pension met warme maaltijden, evenwichtige menu’s en de ouders kiezen de dagen. De uren van de kantine zijn aangepast aan de klassen.

Lycée Français international d’Anvers
Lamorinièrestraat 168 A - 2018 Antwerpen
Telefoon: +32 (0)3 239 18 89
Internet: www.lfanvers.be

Het Franse Lyceum Jean-Monnet van Brussel (Ukkel)


Het Franse Lyceum Jean-Monnet (Lycée français Jean-Monnet) bestaat sinds 1907 en is in Brussel gevestigd. Het geniet van een excellente reputatie, wat de uitslagen van het Baccalauréat (99% slagen waarvan 83% met onderscheiding) en de voortzetting van de studies in gerenommeerde Franse, Belgische en buitenlandse Universiteiten en Hoge Scholen bevestigen. Het Lyceum telt ook een alumnivereniging van meer dan 3000 leden.

Het Lyceum zet zich ook in voor het succes van alle studenten, ook deze met speciale behoeften die kunnen genieten van persoonlijke ondersteuning (persoonlijke begeleiding, vaardigheidsgroepen, speciale onderwijsbehoeften, precociteit, bijles Frans, etc.).

In 2018-2019 verwelkomt het Lyceum 2730 leerlingen van 56 verschillende nationaliteiten op twee verschillende locaties:
 
- De eerste locatie bevat de kleuterschool. Die werd in 2012 gebouwd, en verwelkomt kinderen tussen de onthaalklas en de derde kleuterklas. Naast het Frans kunnen kinderen ook het Duits, het Engels of het Nederlands leren. Ze beschikken over twee sportzalen (waar ze een dagelijkse sportactiviteit uitoefenen), een bibliotheek en een traditioneel en kwalitatief hoogstaand cateringaanbod.

In de kleuterschool wordt bijzondere aandacht besteed aan het tempo van de voortuitgang van elk kind.
De voortgang van het kind wordt regelmatig gecontroleerd. Talen worden meestal in kleine groepen onderwezen, zodat elke leerling in zijn of haar eigen tempo vooruitgang kan boeken, in een context van taalkundige en culturele onderdompeling en een zorgzame omgeving.

- De tweede campus, gelegen op de Franse lyceumlaan, verwelkomt ongeveer 2500 leerlingen tussen het eerste leerjaar en het laatste middelbaar. Ze beschikt over twee sportzalen, twee mediatheken en drie verschillende opties voor schoolrestauratie.

Vanaf het secundair onderwijs worden naar keuze zes verschillende levende talen onderricht (Engels, Nederland, Duits, Spaans, Italiaans en Chinees). Internationale en Europese afdelingsklassen worden zelfs voorgesteld in het Duits en het Engels. Leerlingen behalen de Franse diploma’s Brevet des Collèges en Baccalauréat, dat naar keuze klassiek of internationaal kan zijn.

83% van onze leerlingen behalen het Europese, 15% het internationale en 2% het klassieke Franse Baccalauréat.

Vanuit de wens om meertalige en multiculturele verrijking te bereiken, wordt taalonderwijs aangeboden van de kleuterschool tot de middelbare school volgens specifieke modaliteiten: pariteit in de uren, versterkt tijdschema, taalonderwijs en disciplinair onderwijs in de taal, met verschillende vakken in vreemde talen in de Europese afdelingen.

Er zijn verschillende internationaal erkende taalcertificaten beschikbaar voor gezinnen, te beginnen in de elementaire klassen. Binnen- en buitenlandse educatieve uitstapjes, reizen en uitwisselingen vervolledigen de rondleidingen.

Hoofdsite: Frans Lyceumlaan 9 – 1180 Brussel
Telefoon: +32 (0)2 374 58 78
Kleutersite: Alsemberglaan 351 - 1180 Brussel
Telefoon: +32 (0)2 379 08 42

De Europese scholen


De Europese scholen zijn officiële onderwijsinstellingen die gezamenlijk zijn opgericht door de Europese Unie en de regeringen van de lidstaten. Ze profiteren van een overeenkomst met Frankrijk, waardoor het Europese baccalaureaat rechtstreeks wordt erkend door het Franse lager, middelbaar en hoger onderwijs.

Het doel van de Europese scholen is meertalig en multicultureel onderwijs te bieden aan kinderen in de kleuterschool, evenals in het lager en voortgezet onderwijs. Ze zijn in de eerste plaats bedoeld voor de kinderen van het personeel van de Europese instellingen, maar staan open voor iedereen, voor zover er plaatsen beschikbaar zijn.

Er zijn momenteel vijf Europese scholen in België en een gelijkgestelde school (Brussel I in Ukkel + Berkendaal, Brussel II in Woluwe + Evere, Brussel III in Elsene, Brussel IV in Laken, Mol en Waterloo (gelijkgesteld)).

Voorlopig komt een Frans kind dat naar een Europese school ging niet in aanmerking voor een Franse beurs.

Brussels I : https://www.eeb1.com/fr/

Brussels II : https://eeb2.eu/ 

Brussels III : https://www.eeb3.eu/fr/

Brussels IV : https://eeb4.be/fr/

Mol : https://www.esmol.be/fr

Waterloo : http://www.europeanschool.be/fr/

Er zijn ook ongeveer dertig internationale scholen in Brussel en andere Belgische steden (bijvoorbeeld Antwerpen). Sommige hebben een Franstalige afdeling.


Scholen van de Franse Gemeenschap


Aangezien het onderwijs onder de bevoegdheid van de taalgemeenschappen valt, zijn er drie Belgische onderwijssystemen: Frans (Franse Gemeenschap), Vlaams en Duits.

De scholen van de Franse Gemeenschap bieden goed onderwijs in het Frans. Het leren van het Nederlands is er verplicht.

De scholen worden beheerd door verschillende administratieve overheden, de zogenaamde inrichtende machten. Deze laatste zijn ofwel officieel (openbaar) of vrij (privé). Er wordt ook een onderscheid gemaakt tussen confessionele en niet-confessionele scholen.

Een kind dat in België naar school gaat, moet via een administratieve procedure een gelijkwaardig niveau behalen om te kunnen worden ingeschreven in het Franse lager/middelbaar/hoger onderwijs.

Een Frans kind dat naar een school in het onderwijssysteem van de Franse Gemeenschap gaat, komt niet in aanmerking voor een Franse beurs.

http://www.enseignement.be/index.php?page=25568&amp;navi=2667


Wil jij je kind in het Franstalige Belgische onderwijssysteem inschrijven ?

Een lijst met alle scholen en veel informatie over het Belgische schoolsysteem vindt u op www.enseignement.be.

Correspondentie en inschrijving

In België is er een extra klas in de lagere school en, omgekeerd, een klas minder in het secundair onderwijs. De gelijkenissen tussen het Franse en het Belgische systeem zijn te zien in de onderstaande afbeelding.

De inschrijvingen gebeuren rechtstreeks bij de scholen. Als uw kind echter naar het 1ste middelbaar (= 5de jaar in het Franse schoolsysteem) gaat, is er een bepaalde inschrijvingsprocedure vastgelegd.

>> Als u moeite hebt om een plaats te vinden in de kleuterschool of lagere school <<

In het secundair onderwijs kan een gelijkstelling van het niveau van uw kind worden aangevraagd. Deze gelijkstelling wordt over het algemeen door de school aangevraagd bij de gelijkstellingsdienst van de Franse Gemeenschap:

Service des Equivalences CFWB
T.+32 (0)2 690 86 86 - www.equivalences.cfwb.be

Taal
Nederlands leren is verplicht in Brussel en in Wallonië enkel voor de lagere school.

Vanaf het eerste middelbaar hangt het leren van het Nederlands af van het Belgische gewest waar u woont:
- Verplicht in Brussel ;
- Mag vervangen worden door Engels: in Wallonië

Het is belangrijk om dit punt te bespreken met de school die u kiest.


Frans leren als naschoolse activiteit

De “FLAM” verenigingen


Er bestaan in België twee “FLAM” (staat voor “Français Langue Maternelle”) verenigingen, die educatieve activiteiten in het Frans voorstellen voor franstalige kinderen. Ze worden door de Franse regering officieel erkend.

In Gent stelt La Bande à Gavroche activiteiten voor in het Frans en dit voor franstalige kinderen vanaf 2,5.
In Antwerpen doet de vereniging Les Mots Passants hetzelfde voor dezelfde leeftijdscategorie.

Rubensprogramma


In 2018 heeft de Alliance Française van Antwerpen het "Rubensprogramma" nieuw leven ingeblazen en opnieuw scholen uitgenodigd om de culturele, economische en historische rijkdom van de Antwerpse metropool en de Europese instellingen in Brussel te ontdekken.

De naam "Rubens" is meer dan ooit een referentie in het programma: zijn uitzonderlijke artistieke carrière, die talent, meesterschap en financieel beheer van zijn ateliers combineert met zijn diplomatieke mandaten aan de verschillende Europese hoven, hebben deze schilder een uitzonderlijke status gegeven in de Europese geschiedenis van de 17de eeuw.

Het Rubens-programma is vernieuwend en biedt schoolgroepen (leerlingen van 8 tot 18 jaar) een rondleiding en artistieke ateliers aan, waarbij een link wordt gelegd tussen cultuur en Europese instellingen. Er worden gedurende het hele jaar verblijven aangeboden.

De belangrijkste kenmerken van het Rubensprogramma zijn het multidisciplinaire karakter, de meertaligheid en de mogelijkheid om artistieke bezoeken en workshops te moduleren. De activiteiten die in de artistieke workshops worden voorgesteld, zijn bedoeld om een geprivilegieerd moment van delen maar ook van persoonlijke ontwikkeling te bieden. De verschillende gebruikte technieken en de thema's zijn aangepast aan de maturiteit van elke groep.

De ateliers vinden plaats in het Lycée Français International d'Anvers (Isabellalei 131, 2018 Antwerpen) in het Isabellahuis). Alle informatie over de routes en de verschillende thema's van het interdisciplinair praktisch onderwijs (IPE), het kunst- en cultuuronderwijs of het toekomstproject vindt u op de website www.progrubens.eu.
 
Voor vragen kunt u contact opnemen met info@projetrubens.eu.

CNED – Het Nationaal Centrum voor Onderwijs op Afstand


Het CNED biedt afstandsonderwijs aan en is een Franse administratieve overheidsinstelling onder de bevoegdheid van het ministerie van Onderwijs.

Voor informatie over de inhoud en de organisatie van de CNED-correspondentiecursussen kunt u de website raadplegen of contact opnemen met +33 (0)5 49 49 94 94.

In sommige gevallen moet het aanvraagformulier goedgekeurd en ingevuld worden door de Culturele Raadsman van de Franse ambassade. De volgende documenten moeten dan per e-mail naar het volgende adres worden gestuurd: pierre.guiol@diplomatie.gouv.fr
- Het laatste schoolrapport van uw kind, met vermelding van de overgang naar de volgende klas;
- Het ingevulde CNED-bestandsformulier met vermelding van de gevraagde klas;
- De reden voor het verzoek om een correspondentiecursus aan de CNED.

Als uw kind cursussen volgt van de twee laatste jaren secundair onderwijs, nodigen wij u uit om contact op te nemen met de culturele dienst van de ambassade op het volgende adres: pierre.guiol@diplomatie.gouv.fr, om te weten te komen hoe u uw kind kunt inschrijven voor de baccalaureaatsexamens

Belangrijke informatie: De CNED-cursussen worden niet gehomologeerd door de Franse Gemeenschap. Zo is het voor uw kind vaak moeilijk om terug te keren naar het Belgische schoolsysteem als hij of zij cursussen volgt bij het CNED.

Informatie over wetenschappelijk onderzoek in Frankrijk


Bent u geïnteresseerd in een onderzoeksproject in Frankrijk?

Wij raden u ten zeerste aan de gids La recherche en France : Choisir son projet de recherche te lezen. Deze zeer uitgebreide gids geeft u een overzicht van de organisatie van het onderzoek in Frankrijk, de belangrijkste actoren, de mogelijkheden die Frankrijk biedt om onderzoeksactiviteiten uit te voeren en de maatregelen die bestaan om uw aankomst in Frankrijk te vergemakkelijken (visum, opvang in Frankrijk, administratieve procedures, enz.).

Zoek een doctoraat of post-doc in Frankrijk

Het portaal La Recherche en France, dat is opgezet door Campus France, heeft tot doel Franse laboratoria en doctoraatsonderzoekers die naar Frankrijk willen komen voor een master-, doctoraats- of postdoctoraatsstage in alle wetenschappelijke disciplines.

Identificeer Franse spelers op het gebied van onderzoek en innovatie

De zoekmachine ScanR, die op initiatief van het Franse ministerie van Hoger Onderwijs, Onderzoek en Innovatie werd opgericht, maakt het gemakkelijk om meer dan 15.000 publieke en private onderzoeks- en innovatieactoren in Frankrijk te identificeren en toegang te krijgen tot een grote hoeveelheid informatie over hen (publicaties en scripties, betrokkenheid bij gezamenlijke onderzoeksprojecten, spin-offs van bedrijven, octrooien, enz.

Atlas des brevets

De atlas des brevets (Octrooienatlas), ontworpen door het Franse ministerie van Hoger Onderwijs, Onderzoek en Innovatie (MESRI) en het Nationaal Instituut voor Industriële Eigendom (INPI), heeft tot doel het grote publiek open gegevens te verstrekken over onderzoek en innovatie in Frankrijk door middel van een territoriale analyse van het aantal octrooien.

CurieXplore

Het ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken heeft in samenwerking met het ministerie van Hoger Onderwijs en Onderzoek het CurieXplore-platform ontwikkeld, dat een beeld schetst van de systemen voor hoger onderwijs, onderzoek en innovatie in meer dan 200 partnerlanden van Frankrijk. Het geeft details over de betrokken spelers en stelt de landenprofielen beschikbaar van Campus France, de operator die verantwoordelijk is voor buitenlandse studentenmobiliteit.

Informatie over wetenschappelijk onderzoek in België


Informatie over wetenschappelijk onderzoek in België


In België is onderzoek een gedeelde bevoegdheid, die als volgt is verdeeld:
- De Gewesten zijn belast met toegepast onderzoek en inovatie ;
- De gemeenschappen zijn verantwoordelijk voor fundamenteel onderzoek en hoger onderwijs ;
-De federale overheid behoudt bepaalde specifieke domeinen zoals: defensie, kernenergie, ruimtevaart, marien onderzoek, poolonderzoek, klimaatverandering en biodiversiteit.

Een groot deel van het publieke onderzoek wordt in de 11 multidisciplinaire universiteiten uitgevoerd. België staat bekend om zijn innovatiecapaciteit op vele gebieden zoals geneeskunde, landbouwkunde en transport. Dit is een keuze die België maakt, zoals blijkt uit de aanzienlijke investeringen in O&O die voortdurend toenemen (3,25% van het BBP in 2021). De ranking die Reuters in 2018 publiceerde, benadrukt in dit verband dat de meest innovatieve universiteit van Europa de KULeuven is.

Van de 27 EU-lidstaten is België een uniek geval in die zin dat het sinds het begin van de jaren negentig het grootste deel van zijn wetenschappelijk beleid gedecentraliseerd heeft naar de gewesten en gemeenschappen, die elk volledig autonoom zijn in de besluitvorming over deze kwesties. Vandaag de dag behoudt de federale regering slechts bepaalde specifieke gebieden zoals nucleair, ruimte- of polair onderzoek.

Voor meer informatie over onderzoek in België, raadpleeg het landendossier België.

(PHC) Tournesol


Het partnerprogramma Hubert Curien (PHC) Tournesol bestaat uit onderzoeksprojecten die gezamenlijk zijn opgezet door twee onderzoeksteams: een Frans team en een Belgisch team. Deze genieten van een financiële steun van de twee partnerinstellingen.

Het doel van het PHC is de ontwikkeling van wetenschappelijk en hoogtechnologische uitwisselingen tussen onderzoekscentra uit de twee wetenschappelijke gemeenschappen te ontwikkelen door nieuwe samenwerkingen en onderzoeksprojecten van jonge onderzoekers te bevorderen.

Hoe neem ik deel?

Het PHC richt zich tot publieke en privé onderzoekscentra die verbonden zijn aan hoger-onderwijsinstellingen of onderzoeksorganisaties. Enkel sollicitatiedossiers die door partneronderzoekers gezamenlijk worden ingediend bij hun respectieve instanties, die verantwoordelijk zijn voor het beheer van het partnerschap, komen in aanmerking.
De oproepen tot kandidaatstelling worden jaarlijks gepubliceerd voor het partnerprogramma met Wallonïe en tweejaarlijks voor het partnerprogramma met Vlaanderen. De sollicitatiedossiers moeten altijd vóór april ingediend worden.

Welke financiering bestaat er?

De toegekende steun is bestemd voor de financiering van de “bijkomende internationale kosten” van de projecten, m.a.w. de mobiliteit van de onderzoekers die aangesloten zijn bij het partnerprogramma Hubert Curien (PHC) Enig andere financiering die nodig is voor de tenuitvoerlegging van gemeenschappelijke projecten, dient te worden verleend d.m.v. de eigen middelen van parterlaboratoria of andere bronnen.

De steun wordt op jaarbasis toegekend. Deze moet dus tussen 1 januari en 31 december van dat jaar aangewend worden en mogen niet overgeheveld worden naar het volgende begrotingsjaar.

In Frankrijk wordt het PHC opgesteld en gesubsidieerd door het Ministerie voor Europa en Buitenlandse Zaken, met de steun van het Ministerie voor Hoger Onderwijs, Onderzoek en Innovatie. Campus France is verantwoordelijk voor het beheer.

In de Franstalige gemeenschap van België worden de projecten gesubsidieerd door Wallonie-Bruxelles International (WBI) en het Fonds de la Recherche Scientifique-FNRS voor een bedrag van 2.400 euro per jaar gedurende 2 jaar.

In Vlaanderen worden de projecten gesubsidieerd door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) voor een bedrag van 4.000 euro per jaar gedurende 2 jaar.

Informatie over de Vlaamse gemeenschap

Financiering


Alle financiering wordt beschreven in het gedeelte projectondersteuning

Financieringsmogelijkheden

Samenwerkingsovereenkomsten


Samenwerkingsovereenkomsten Frankrijk-Vlaanderen

Op 29 mei 2017 werd een memorandum ondertekend tussen mevrouw Claude-France Arnould, ambassadeur van Frankrijk in België, en mevrouw Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs en viceminister-president van de Vlaamse regering.

In het kader van deze nota hebben de Franse ambassade in België en het Vlaamse Departement van Onderwijs en Vorming zich ertoe verbonden om samen te werken op de volgende gebieden:
- algemeen en beroepsonderwijs;
- het onderwijs van de Franse taal en cultuur in het onderwijs;
- audiovisuele en nieuwe informatietechnologieën in scholen.

Deze nota leidde tot een grensoverschrijdende overeenkomst, ondertekend op 27 augustus 2018, tussen het Vlaamse Ministerie van Onderwijs en de Academie van Lille.

In de praktijk begeleiden docenten van Franse scholen de Vlaamse leerkrachten in hun klas in Vlaanderen, terwijl Vlaamse leerkrachten de leerkrachten van Franse scholen in hun klas in Frankrijk ondersteunen.

De overeenkomst voorziet ook samenwerking op het gebied van informatie-uitwisseling en communicatie via sociale netwerken. Tot slot stelt deze overeenkomst gemeenschappelijke acties voor om grensoverschrijdende uitwisselingen tussen scholen in beide landen te bevorderen.

De doelstellingen van de grensoverschrijdende overeenkomst zijn de volgende:
- het aantal en de kwaliteit van grensoverschrijdende schoolpartnerschappen ontwikkelen;
- samen te werken bij de opleiding van onderwijzend personeel, voornamelijk door hun grensoverschrijdende mobiliteit op alle onderwijs- en opleidingsniveaus te bevorderen en te vergemakkelijken;
- het ontwikkelen van een leerproces dat de inhoud en de taal van de partner - Frans of Nederlands - vanaf de basisschool integreert;
- het aantal en de kwaliteit van de grensoverschrijdende mobiliteit van leerlingen, zowel mannen als vrouwen, vanaf de basisschool te ontwikkelen.



Samenwerkingsakkoord tussen Frankrijk en Oost-België

Op 17 december 2018 werd een overeenkomst ondertekend tussen de Franse ambassade in België, het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek van Oost-België en de Alliance Française Bruxelles-Europe.

Dit akkoord biedt een kader voor een programma voor de certificering van niveaus in het Frans voor alle Duitstalige leerlingen in scholen en opleidingscentra (leerlingen in het leerlingwezen). 

Dit grootschalige programma, dat voor het eerst met succes werd uitgevoerd, heeft in 2019 bijna 1.800 studenten in staat gesteld om internationale erkenning te krijgen voor hun niveau van het Frans, dankzij de " DELF Prim" en de "Delf scolaire".

Deze samenwerking met de overheid en de scholen in Oost-België op het gebied van certificering gaat gepaard met een DELF-opleiding voor leerkrachten in scholen, onder leiding van de Alliance Française Bruxelles-Europe.

Het werkprogramma voor initiële en voortgezette opleiding, culturele evenementen, online-onderwijsmateriaal en deelname aan schoolwedstrijden is op 17 december 2018 met drie jaar verlengd.

In deze context zijn culturele evenementen gepland, in het bijzonder de culturele activiteiten die door de ambassade worden voorgesteld (bv. Improphonies, de Franse improvisatieshow), die kunnen worden geïntegreerd in het programma ";Kultur macht Schule" en gesubsidieerd door de Duitstalige Gemeenschap.

FrancoForm


FrancoForm: opleiding voor Franse leerkrachten

FrancoForm is een opleidingsprogramma van het Vlaamse Ministerie van Onderwijs en Vorming, de Franse Ambassade in België en PROFFF (de vereniging van Vlaamse leraren Frans) in samenwerking met onderwijsorganisaties en -aanbieders in Vlaanderen.

Voor wie?
FrancoForm richt zich tot alle leraren Frans in het secundair onderwijs en het volwassenenonderwijs, maar ook tot lerarenopleiders in Vlaanderen en Brussel.

Welke opleiding?
Dankzij Francoform kunnen de leerkrachten hun kennis van de Franse didactiek en de beheersing van de culturele en socioculturele aspecten van de Franse wereld versterken door een taalverblijf van 2 weken in Frankrijk (tijdens de schoolvakanties) en een reeks vervolgdagen in Vlaanderen. Ze ontvangen didactisch materiaal, ontdekken innovatieve benaderingen en nemen deel aan een workshop rond digitale leermiddelen, geconcipieerd door de Alliance Française Bruxelles-Europe en het Institut français.

Waar en wanneer?
De selectie van de kandidaten vindt plaats in het najaar en de opleiding begint vanaf februari in Vlaanderen. 

Hoeveel kost het? 
De financiering loopt via de scholen of universiteiten waar de docenten lesgeven. Kandidaten hebben ook de mogelijkheid om een Erasmus+ beurs aan te vragen.

Website van FrancoForm

Formaprim


FORMAPRIM: Nascholingsprogramma Frans voor leraren lager onderwijs

Wat?
Een uniek nascholingsprogramma met als hoofddoel het onderwijs van het Frans in het basisonderwijs te verbeteren.

Waar zetten we op in?
- Vakdidactiek van het Frans als vreemde taal in het basisonderwijs versterken.
- Heldere instructietaal leren gebruiken.
- Spreekdurf voor leerlingen en leraren stimuleren.
- Aandacht voor lezen en tekstbegrip.
- Interactie, communicatie en functionele taalvaardigheid.

Voor wie?
Voor leraren en studenten lager onderwijs die…
- zin hebben om te werken aan hun expertise in het aanleren van de Franse taal;
- zich willen engageren om hun vakdidactiek voor de Franse taal te ontwikkelen of te versterken;
- zin hebben of de nood voelen om hun vlotheid in de Franse taal te vergroten.

Concreet? Je leert hoe…
- het handboek los te laten zonder de leerplandoelstellingen Frans uit het oog te verliezen;
- te differentiëren in de lessen Frans;
- attitudes en strategieën te integreren in de lessen Frans;
- ervoor te zorgen dat de vijf vaardigheden evenwichtig aan bod komen;
- te bepalen welke taaldoelstellingen te bereiken zijn via concrete lessen uit het handboek;
- ‘authentiek’ materiaal een plaats te geven in de lessen Frans, als verrijking bij de lessen uit het handboek.

Praktische info
- voertaal: Frans
- drie sessies in 6 steden
- voor 2021/2022, inschrijving vóór 10 oktober 2021: formaprimprofff@gmail.com (na deze datum is inschrijven enkel mogelijk als er nog plaats is)

Nascholingprogramma Frans voor Onderwijzers
Informatie op de website van Formaprim

Haiku wedstrijd


Nederlandse versie binnenkort beschikbaar.
 

Francofonie in België


In België worden tal van activiteiten aangeboden om het Frans en de Franstalige Gemeenschap te promoten.

Het Franse culturele netwerk in België organiseert jaarlijks evenementen, conferenties, vergaderingen, vergaderingen, shows en wedstrijden.

De haiku-wedstrijd
Deze schrijfwedstrijd, die in 2009 op initiatief van het SCAC in samenwerking met de Ambassade van Japan in België werd gelanceerd, werd in 2013 opnieuw gelanceerd door de Vereniging van Franse Leraren in Vlaanderen (nu ProFFF), en werd geleidelijk opengesteld voor alle scholen in Vlaanderen en Oost-België, maar ook voor volwassenenonderwijs en de opleiding van Franstaligen als vreemde-talenleraren. Via deze Franstalige wedstrijd worden elementen van de Japanse cultuur geïntroduceerd. De uitbreiding van de wedstrijd tot Wallonië en Brussel-Hoofdstad dateert van 2018.

De haiku is een poëtische vorm van Japanse afkomst die u in staat stelt uw emoties en indrukken over het verstrijken van de tijd uit te drukken. Het bestaat uit 17 lettergrepen (5-7-5) en dient om de lezers te verbazen of te verrassen.

Website van Haiku-wedstrijd



Focus Franse Film
Focus Franse Film biedt middelbare-schoolklassen en groepen studenten uit het hoger onderwijs de mogelijkheid om het hele jaar door een Franse film te bekijken in meer dan 80 bioscopen of culturele centra in Vlaanderen.

Het programma ‘Focus Franse Film’ wordt beheerd door JEF, een professionele organisatie die actief is op het gebied van film en de distributie en creatie van nieuwe media voor jongeren. Voor elke film stellen de organisatoren een pedagogisch dossier en een pedagogisch dossier voor de Franse klas ter beschikking van de leerkrachten. De pedagogische dossiers voor de Franse lessen worden geproduceerd door ProFFF (Association of French Teachers of Flanders), met de steun van het SCAC.

Elk jaar wordt in de Duitstalige Gemeenschap een selectie van hetzelfde programma aangeboden dankzij de steun van het ministerie van de Duitstalige Gemeenschap. Voor deze component in Oost-België geldt hetzelfde pedagogisch kader.

Website van JEF


Improphonies
In het kader van de ‘Semaine de la langue française et de la Francophonie’, die elk jaar in maart plaatsvindt, hebben vele partners van de Franstalige Gemeenschap in België een gezamenlijk project georganiseerd, Improphonies genaamd, dat geïmproviseerde oratoriumwedstrijden in de kijker zet.

De eerste editie vond plaats in maart 2018 rond twee evenementen. Overdag werden er improvisatieworkshops met leerlingen van verschillende Belgische scholen gehouden in aanwezigheid van vier professionele acteurs in het Huis van Culturen en Sociale Samenhang in Sint-Jans-Molenbeek. Vervolgens werd 's avonds een improvisatieshow gepresenteerd in het Maison de la Francité.

Haïkus wedstrijd
Informatie over Focus Franse Film

De Ambassade ondersteunt uw projecten


De samenwerking tussen Belgische en Franse instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek heeft overvloed en neemt voortdurend toe. De Franse ambassade in België is een drijvende kracht achter deze samenwerking: ze informeert, adviseert en begeleidt de Belgische en Franse actoren bij de uitvoering van hun gezamenlijke projecten.

Wilt u een samenwerking tussen Frankrijk en België opzetten?

We zouden graag:

- Beantwoord uw vragen over hoger onderwijs en onderzoek in Frankrijk en België.
- Begeleid u in uw zoektocht naar partners.
- Wees een partner en communiceer over uw samenwerking.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frédéric BEAUMONT, Attaché van de wetenschappelijke en universitaire samenwerking: frederic.beaumont@diplomatie.gouv.fr

 


Vind een double-degree


Nederlandse versie binnenkort beschikbaar.
 

Hulpbronnen voor kunstenaars


Nederlandse versie binnenkort beschikbaar.
 

Cultuur en creatieve industrie


Nederlandse versie binnenkort beschikbaar.
 
 

De opdrachten van de Pôle de Coopération Scientifique et Universitaire


De Pôle de Coopération Scientifique et Universitaire stelt zich vooral tot taak om de Frans-Belgische samenwerking op te volgen en te promoten in het hoger onderwijs en het wetenschappelijk onderzoek

Ze ziet toe op de uitvoering van de overeenkomsten en bilaterale akkoorden en staat ook in voor de opvolging van de toekenning van beurzen door de Franse regering en van de laureaten in samenhang met hun toezichthoudende instanties. 

Een van de belangrijkste doelstellingen van de pool bestaat erin om het ontstaan van nieuwe samenwerkingsverbanden in de wetenschappelijke en technologische domeinen te begeleiden en de mobiliteit van de onderzoekers tussen de twee landen te bevorderen. 

Ze helpt om de partners van de beide landen bewust te maken van de wetenschappelijke uitwisselingsmogelijkheden, steunend op de onderzoeksprioriteiten die de landen delen in de ruimere context van het Europese onderzoek. 


Acties van de Pôle de Coopération Scientifique et Universitaire


Wetenschappelijke en universitaire domeinen

De wetenschappelijke en universitaire pool stimuleert de uitwisseling van excellente wetenschappelijke kennis tussen onderzoekslaboratoria in de beide landen, met name via de twee Hubert Curien-programma’s “Tournesol”;

Oproep tot kandidaten PHC Tournesol “Vlaanderen”
Oproep tot kandidaten PHC Tournesol “Federatie Wallonië-Brussel”

Ze ondersteunt de mobiliteit van de onderzoekers tussen de beide landen dankzij de “Missies/Uitnodigingen” van de Franse Ambassade in België;

Tenlasteneming van de universitaire en wetenschappelijke kortverblijven tussen Frankrijk en België door de Ambassade van Frankrijk

De Pool bevordert en begeleidt Frans-Belgische initiatieven in het kader van oproepen tot kandidaten voor Europese programma’s (Horizon Europa, Erasmus+) ;

Ze verstrekt ook informatie over de context en samenwerkingsmogelijkheden tussen de beide landen in de universitaire en wetenschappelijke domeinen (mogelijkheid van dubbele diploma’s, academische mobiliteit, financiering, enz.);

CurieXplore Belgique 2024

Ten slotte organiseert en ondersteunt de Pool seminars, forums en evenementen om de Franse expertise en de Frans-Belgische relaties te promoten.


Promotie van het studeren in Frankrijk

De wetenschappelijke en universitaire pool verstrekt informatie over het Franse onderwijssysteem en over de beschikbare opleidingen en beurzen;

Ze promoot het hoger onderwijs en de internationale mobiliteit van studenten en professionals, met name via Campus France en de deelname aan informatie- en oriëntatiebeurzen.

Salon studeren in Frankrijk

Voor Belgische studenten die op de hoogte willen blijven en begeleid willen worden bij hun studieproject in Frankrijk, is een permanentie voorzien in de Alliance Française de Bruxelles Europe (na afspraak / gratis).

- Choix Goncourt de la Belgique : de wetenschappelijke en universitaire pool is medeorganisator van de Choix Goncourt de la Belgique


CONTACT

Aarzel niet om ons te contacteren:

Frédéric BEAUMONT

Attaché wetenschappelijke en universitaire samenwerking

Charlotte VENEMA

Taakgelastigde universitaire samenwerking, verantwoordelijke Campus France Belgique


Financiering van uw projecten


  • Financiering door de Franse regering

    - France Excellence Europa : Het programma France Excellence Europa, ontwikkeld door het Franse ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken, geeft studenten uit 26 landen van de Europese Unie een beurs om op masterniveau te studeren in het Franse hoger onderwijs. Studenten kunnen zich nog kandidaat stellen tot 29 maart 2024.

    - Campus Bourses: Campus Bourses is een lijst van steun- en beursprogramma’s aangeboden door regeringsinstanties, lokale overheden, bedrijven, stichtingen en hogescholen in Frankrijk. Van licentiaat tot postdoctoraat vind je snel de informatie die past bij je profiel.

    - Doctoriales Frans-Belgische Doctoriales de l’AgriTech: een studieverblijf van één week met een opleiding onderzoek, financiering en ondernemerschap in het domein van de AgriTech.

    - Onderzoeksverblijven op hoog niveau : alle disciplines, verblijf van 1 tot 3 maanden, 1407€ netto/maand.

    - Mobiliteitsbeurzen voor onderzoek in Frankrijk: Spatial, Artificial Intelligence

    - Fund It: Fund|it verenigt op één site alle financieringen en verblijven voor onderzoekers in de humane en sociale wetenschappen.

    - De International Emerging Actions (IEA) (CNRS, F.R.S.-FNRS, FWO):
    De IEA’s zijn projecten die worden gevoerd door een projectdrager van het CNRS en een projectdrager van een buitenlandse instelling. Bedoeling is om via korte opdrachten en eerste onderzoekswerken nieuwe partners te vinden.
          - Financiering CNRS: 5.000 tot 7.000 € per jaar voor de mobiliteit.
          - Financiering FWO : Mogelijkheid tot financiering voor een bedrag dat niet hoger is dan dat van het CNRS.
       - Financiering F.R.S.-FNRS: mogelijkheid om aanvragen in te dienen bij de dienst “Mobiliteit en Congres” van het F.R.S.-FNRS. 

    Organisatie van wetenschappelijke congressen / referenties in samenwerking met International Research Network (IRN) (CNRS, FRS-FNRS, FWO) :
    In het kader van de IRN’s worden er internationale workshops en seminaries of themacolleges georganiseerd in Frankrijk en het buitenland. De looptijd is 5 jaar.

          - Financiering CNRS: 50.000 tot 75.000 €  voor de duur van het project: internationale mobiliteit tussen laboratoria en organisatie van workshops, werkvergaderingen en themacolleges.
             - Financiering FWO: mogelijkheid tot financiering van het Vlaamse team. Kosten Scientific Research Network (WOG) met een maximum van 12.500 € per jaar. Het bedrag mag niet groter zijn dan dat van het CNRS.
            - Financiering F.R.S.-FNRS: mogelijkheid om een aanvraag in te dienen bij de dienst “Mobiliteit en Congres” van het F.R.S.-FNRS.



    Financiering door de Belgische regering

    - Wetenschappelijke Prijs Gustave Boël - Sofina Fellowships (F.R.S.– FNRS en FWO)
    Met de steun van de Koning Boudewijnstichting kennen het FWO en het F.R.S.-FNRS Gustave Boël – Sofinabeurzen toe aan talentvolle doctoraatsstudenten die gedurende 6 tot 12 maanden onderzoek willen voeren en/of een opleiding willen volgen in het buitenland. De beurs omvat:
       - een forfaitaire vergoeding van 1.650 € per maand (deze toelage kan worden gebruikt voor de huisvesting, het dagelijkse levensonderhoud, de kosten verbonden aan het onderzoek of de opleiding die in het kader van de beurs wordt ondernomen en voor het vervoer ter plaatse);
        - een forfaitair bedrag van 1.000 € voor de heen- en terugreis in economische klasse.

    Wetenschappelijke missie (F.R.S.– FNRS): uiterste datum: 1 maart 2024

    Vergoeding van de pedagogische kosten van een permanent universitair onderzoeker van de FWB of uitnodiging van een buitenlands permanent onderzoeker met een vergelijkbare functie voor een verblijf aan een universiteit van de FWB.

    - Wetenschappelijke meeting in het buitenland (F.R.S.– FNRS)
    Vergoeding van de vervoerskosten van een onderzoeker van de Federatie Wallonië-Brussel die een colloquium wil bijwonen en een motivatie voorlegt die wordt aanvaard door de organisatoren van het congres.

    - Beurs voor langdurig verblijf (FWO) voor Belgische onderzoekers.
    Financiering ter ondersteuning van onderzoekers van de Vlaamse Gemeenschap die langdurig (tussen 1 en 12 maanden aan één stuk) in het buitenland verblijven om onderzoek te verrichten in een niet-Belgische organisatie, specifieke onderzoekstechnieken aan te leren of archief- en/of terreinonderzoek te verrichten in het buitenland.

    -Organisatie van wetenschappelijke congressen / conferenties:

          - In samenwerking met de Vlaamse Gemeenschap (FWO): Wetenschappelijke conferenties in België. Projectoproep gedurende het hele jaar, de kandidaatstellingen moeten 6 maanden vóór de datum van de conferentie zijn ingediend.

            - In samenwerking met International Research Network (IRN) (CNRS, FRS-FNRS, FWO) :
    In het kader van de IRN’s worden er internationale workshops en seminaries of themacolleges georganiseerd in Frankrijk en het buitenland. De looptijd is 5 jaar.
             - Financiering CNRS: 50.000 tot 75.000 €  voor de duur van het project: internationale mobiliteit tussen laboratoria en organisatie van workshops, werkvergaderingen en themacolleges.
                    - Financiering FWO: mogelijkheid tot financiering van het Vlaamse team. Kosten Scientific Research Network (WOG) met een maximum van 12 500 € per jaar. Het bedrag mag niet groter zijn dan dat van het CNRS.
                - Financiering F.R.S.-FNRS: mogelijkheid om een aanvraag in te dienen bij de dienst “Mobiliteit en Congres” van het F.R.S.-FNRS.



    Financiering op schaal van de Europese Unie

    - Erasmus+ is het programma van de Europese Gemeenschap op het gebied van onderwijs, opleiding, jeugdzaken en sport.
    Voor de periode 2021-2027 vertaalt het zich in drie grote acties: 1) inclusie en diversiteit, 2) digitale transformatie en 3) milieu en bestrijding van de klimaatopwarming.

    - Horizon Europa, het onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie, beschikt voor de periode 2021-2027 over een budget van 95 miljard euro. Het programma wil samenwerking bevorderen en de impact van het onderzoek versterken bij de uitwerking, ondersteuning en uitvoering van het EU-beleid. Het wil met name bijdragen tot de verwezenlijking van de duurzameontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties en het concurrentievermogen en de groei van de EU stimuleren.