Missie van de culturele samenwerking

 

De doelstellingen van de culturele samenwerking zijn:

 • De vertegenwoordigers van Franse culturele industrieën in België begeleiden (films, boeken, games, muziek)
  Nieuwe projecten in alle onderdelen van België (Brussel, Vlaanderen, Wallonië en de Duitstalige Gemeenschap) en met betrekking tot grensoverschrijdende regio’s en culturele instellingen van de twee landen starten of ondersteunen.
 • Duurzame partnerschappen tussen Franse en Belgische culturele instellingen, in verschillende sectoren (beeldende kunst, opera, theater, dans, muziek, …) aanmoedigen
 • De export van de Franse film ondersteunen
  In nauwe relatie met uniFrance films en het Franse Instituut ondersteunt het culturele dienst het werk van de Belgische zenders in het bevorderen van Franse films. Bovendien is het culturele dienst betrokken bij diverse filmfestivals in België.
 • De Franse kunstenaars en auteurs bevorderen
  Hun deelname aan grote culturele evenementen, zoals festivals, ondersteunen.
 • De koppeling en uitwisseling tussen Belgische en Franse professionals van cultuur bevorderen
  Het culturele dienst informeert gespecialiseerde Belgische publieken voor oproepen tot sollicitaties of door de Franse culturele partners (festivals, scholen, Ministerie van Cultuur) gelanceerde projecten. Het vergemakkelijkt de relaties tussen Belgische en Franse professionals die op zoek zijn naar informatie of potentiële partners.
 • De promotie van het Franse denken en de uitwisseling in debaten van ideeën ondersteunen
  Uitvoering van partnerschappen voor conferenties, seminars, …
 • De audiovisuele samenwerking begeleiden (France Médias Monde: RFI, France 24 en Monte Carlo Doualiya; TV5 Monde; Arte)
  De Fédération Wallonie Bruxelles (Franse Gemeenschap) is één van de vijf partners en donoren van TV5 Monde. De Frans-Duitse zender Arte heeft een filiaal die verscheidene franstalige programma’s met Nederlandse ondertiteling aanbiedt (Arte Belgique).