Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België
Onderwijs
op

17


april


- 2024 -

Prijsuitreiking van de 14e editie van de haikuwedstrijd


Op woensdag 17 april mochten de 22 laureaten van de wedstrijd voor Japanse gedichten in het Frans hun prijs in ontvangst nemen tijdens een ceremonie in het Departement Onderwijs en Vorming van de Vlaamse regering in Brussel. Voormalig premier van België en haiku-ambassadeur Herman Van Rompuy woonde de ceremonie bij, naast enkele vertegenwoordigers van de Franse en Japanse ambassades, de Alliance française de Flandre-Orientale, de vzw AMOPA-Belgique en verschillende vertegenwoordigers van het Vlaamse onderwijs.
 
De haikuwedstrijd werd in 2009 gelanceerd op initiatief van de Franse ambassade en sinds enkele jaren wordt het programma beheerd door Daniel Leroy, Belgisch leraar 'Frans als vreemde taal' en vicevoorzitter van de projectpartner ProFFF (Professeurs de français en Flandre). 
 
De creativiteit vierde hoogtij op de editie van 2024: 55 middelbare scholen en scholen voor volwassenenonderwijs uit Vlaanderen en Oost-België zonden samen maar liefst 2.000 haiku's in. Elke klas maakte een preselectie van vier haiku's, die vervolgens door een nationale jury werden beoordeeld.
 
Ondertussen is de wedstrijd een echt begrip in heel Europa en de rest van de wereld, met 22 deelnemende landen en bijna 3.000 leerlingen Frans. In België wordt de wedstrijd gesteund door voormalig premier van België en haiku-ambassadeur Herman Van Rompuy, naast enkele vertegenwoordigers van de Franse en Japanse ambassades, de Alliance française de Flandre-Orientale, de vzw AMOPA-Belgique en verschillende vertegenwoordigers van het Vlaamse onderwijs.
 
 Interesse? Hier vind je meer info over de wedstrijd: concourshaiku.org