Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België
Beeldende Kunsten
van

17


februari


- 2019 -
tot

26


mei


- 2019 -

> In het kader van EXTRA, met de steun van het Institut Français en de Ambassade van Frankrijk in België

De tentoonstelling Ontwerpen met glas presenteert een belangrijke reeks experimenten met glas die in het Cirva uitgevoerd werden door ontwerpers met een zeer verschillende achtergrond, die verenigd werden dankzij de kans op een ontmoeting en voortdurende dialoog met een glasblazer / ambachtsman.

Een eerste deel van het parcours is gewijd aan de constructie van deobjecten die Andrea Branzi tussen 2001 en 2008 in het Cirva bedacht heeft, waarbij de relaties tussen huiselijke objecten, natuur en architectuur bevraagd worden.

Een meer formele en technische benadering van het materiaal wordt belicht aan de hand van het onderzoek van Sylvain Willenz (de collectie ShiftSpot lights en Block containers, 2011 / 2012) en van het verlichtingsproject ontwikkeld door het Franse duo Normal Studio (2013 / 2016) rond de afdrukken veroorzaakt doordegietmal. De nadruk ligt hier op de stappen van het werkproces die toelaten om het experimenteren te begrijpen.

Via het poëtische en narratieve universum van David Dubois gaat de tentoonstelling ook in op de vraag naar het toevalligeende beweging. Een reeks unieke stukken die staan-enmuurlamp combineren (Globes, 2014) creëren een landschap van licht dat zowel grafisch als qua sfeer werkt in de ruimte.

Sinds 2011 werken het Cirva en het festival Design Parade van de Villa Noailles in Hyères samendoor het creëren van een eenjarige residentiebeurs voor de winnaar van de wedstrijd. Die jonge ontwerper krijgt als opdracht om een vaas of een serie originele vazen te maken. Deze creaties dragen bij tot het verfraaien van de villa Noailles, zoals in de tijd van de mecenassen Charles en Marie-Laure de Noailles, estheten en bloemenliefhebbers. Dit prachtige staaltje van de modernistische architectuur, tussen 1923 en 1933 ontworpen door architect Robert Mallet-Stevens, blijft springlevend en hedendaags.


Informatie op de website van CID