Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België

De Europese scholen


De Europese scholen zijn officiële onderwijsinstellingen die gezamenlijk zijn opgericht door de Europese Unie en de regeringen van de lidstaten. Ze profiteren van een overeenkomst met Frankrijk, waardoor het Europese baccalaureaat rechtstreeks wordt erkend door het Franse lager, middelbaar en hoger onderwijs.

Het doel van de Europese scholen is meertalig en multicultureel onderwijs te bieden aan kinderen in de kleuterschool, evenals in het lager en voortgezet onderwijs. Ze zijn in de eerste plaats bedoeld voor de kinderen van het personeel van de Europese instellingen, maar staan open voor iedereen, voor zover er plaatsen beschikbaar zijn.

Er zijn momenteel vijf Europese scholen in België en een gelijkgestelde school (Brussel I in Ukkel + Berkendaal, Brussel II in Woluwe + Evere, Brussel III in Elsene, Brussel IV in Laken, Mol en Waterloo (gelijkgesteld)).

Voorlopig komt een Frans kind dat naar een Europese school ging niet in aanmerking voor een Franse beurs.

Brussels I : https://www.eeb1.com/fr/

Brussels II : https://eeb2.eu/ 

Brussels III : https://www.eeb3.eu/fr/

Brussels IV : https://eeb4.be/fr/

Mol : https://www.esmol.be/fr

Waterloo : http://www.europeanschool.be/fr/

Er zijn ook ongeveer dertig internationale scholen in Brussel en andere Belgische steden (bijvoorbeeld Antwerpen). Sommige hebben een Franstalige afdeling.