Entre Rubens et Van Dyck Gaspar de Crayer

Date
30/06/2018 – 04/11/2018

Lieu
Musée de Flandre
Grand Place 26
Cassel (F)

Catégorie
Transfrontalier


Gaspar de Crayer né à Anvers en 1584 et mort à Gand en 1669 fut considéré comme un artiste éminent… avant d’être oublié par le XIXe siècle. Son style pourtant fut comparé par Cornelis de Bie à la splendeur picturale de Rubens et à l’extrême distinction de Van Dyck.

L’exposition témoignera de son talent en présentant des œuvres issues de collections prestigieuses.

Pour la première fois, on pourra admirer le Portrait de Philippe IV d’Espagne du Metropolitan Museum de New York aux côtés de celui du Palacio de Viana à Madrid.


Gaspar de Crayer, geboren in Antwerpen in 1584 en gestorven te Gent in 1669, werd ooit aanzien als een vooraanstaand artiest… tot hij vergeten werd door de XIX eeuw. 

Nochtans kan men zijn stijl zeer goed vergelijken met de pracht en praal typisch voor Rubens en de geraffineerde elegatie van Van Dyck. 

De tentoonstelling met werken uit prestigieuze collecties, getuigt van zijn uitzonderlijk talent. Voor de eerste keer ooit kan men het portret van Filips IV van Spanje uit het Metropolitan Museum of Art te New York bewonderen terwijl het zij aan zij hangt met dat uit het Palacio de Viana te Madrid.